Halottak napja

2023.10.31. 20:00

Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek a katonasíroknál Veszprémben

Halottak napja alkalmából, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ szervezésében főhajtással emlékeztek az elhunyt honvédekre Veszprémben, az Alsóvárosi temetőben kedden.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Halottak napja alkalmából kegyelettel emlékeztek a részvevők a magyar és más nemzetek katonáira, akik szolgálatteljesítés közben életüket adták hazájukért, szülőföldjükért, családjukért, bajtársaikért és végső nyugalmat Veszprémben leltek. Földes Fazekas Katalin zászlós, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság Logisztikai és Infokommunikációs Főnökség beosztott zászlósa Juhász Gyula Consolatio című versét szavalta el, majd Szabó György alezredes, a protestáns tábori püspökség kiemelt tábori lelkésze mondott imát.

– A mi segítségünk és egyedüli vigasztalásunk az Úrtól van, aki teremtette az eget és a földet – mondta. – Halottak napja az a nap életünkben, amikor katonaként egyszerre gondolunk elhunyt szeretteinkre és elöljáróinkra, akik ma már nincsenek itt velünk. Az emlékezés kötelez bennünket, és ez a szép kötelesség, hogy gondozzuk sírjaikat és ezt az emlékművet. Az egyetlen látható és tapintható jelet, mely mindenki számára bizonyítja, hogy ők katonák voltak, bajtársaink voltak, hősök, akik szolgálták hazánkat – fogalmazott. Elmondta, az emlékmű előtt emlékezünk mindazokra, akik akaratuk ellenére belekényszerültek a világháború borzalmaiba, és életüket áldozták hazánkért, nemzetünkért.

– Akikért most imádkozunk, azok nem kímélték önmagukat, sőt életüket és vérüket áldozták azért a földért, amelyet a gondviselés jelölt ki számukra, hogy ez legyen a mi hazánk – hangsúlyozta a tábori lelkész. – Akik ma itt emlékezünk, segíts kegyelmeddel, hogy ezt a drága vérrel szerzett és megvédelmezett hazát odaadóan és önfeláldozóan szeressük, és érte szolgálni meg ne szűnjünk – mondta.

Ezután a megemlékezés koszorúját helyezte el Porga Gyula, Veszprém polgármestere, valamint Veszprém helyőrség katonai alakulatai képviseletében Hegedűs János ezredes, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság Parancsnoki Iroda irodavezetője, Bardon Tamás ezredes, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka és Horváth Gábor őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, VI. Hadkiegészítő és Toborzóközpont parancsnokhelyettese.

Koszorút helyezett el a Veszprém vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Porubszky Szabolcs ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság és Veszprém Városi Rendőrkapitányság képviseletében Babitz Mihály rendőr alezredes, közrendvédelmi osztályvezető. A Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Vízi Ottó tűzoltó alezredes, megbízott igazgatóhelyettes helyezte el az emlékezés koszorúját.

Szintén koszorút helyezett el Szolnoki János nyugállományú ezredes, a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubjának elnöke, Nincsics Lajos nyugállományú őrnagy, a veterán repülők és ejtőernyősök veszprémi egyesületének titkára és Demeter Ferenc nyugállományú alezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában