Megnyitó

2023.11.07. 17:00

A gázszerelőképzés tapolcai fellegvárában múzeumsarok hirdeti a szakma szépségét

A tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola épületgépész-tanműhelyében múzeumot avattak az elmúlt évtizedek a szakmával kapcsolatos használati tárgyaiból. Az avatással nyitották meg a Magyar Mérnöki Kamara Országos Magyar Épületgépész Napok programsorozatát.

Tóth B. Zsuzsa

A Széchenyi István Baptista Középiskola épületgépész-tanműhelyében múzeumot avattak az elmúlt évtizedek a szakmával kapcsolatos használati tárgyaiból

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint azt a szakoktatóktól, Csizmadia Lászlótól és Nagy Lászlótól megtudtuk, az intézmény jövőre ünnepli a helyi gázszerelőképzés 40. évfordulóját. Ennek apropóján terveztek létrehozni a tanműhely egy részében egy múzeum sarkot, amely a négy évtizedet felölelve bemutatja a mai tanulóknak, mekkorát változott a szakma, a technológia, a berendezési tárgyak sora. Honnan indultak 40 éve, a fatüzelésű fürdőhengertől miként jutottak el a hőszivattyúig. A bemutató létrehozásához nagy segítséget nyújtott a Magyar Épületgépészeti Múzeum és annak vezetése különböző tárgyi eszközök átadásával. A két szakoktató az őszi szünetben alakította ki a kiállítást, amelyet hétfőn avattak fel.  

Az ünnepségen jelen volt Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója, Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara épületgépészeti tagozata elnöke, Török Sándor, az Épületgépészeti Múzeum igazgatósága tagja és Hoffmann László, a Szegedi SzC Móravárosi Szakképző Iskola műszaki szakoktatója. Amint a vendégek elmondták, nem lehet jövőt építeni, ha a múltat nem ismerjük.

Az épületgépész-szakma és a múzeum alapítványa nyolcéves története szerint minden év novembere a szakmáról szól. Az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvénysorozata ideje a hónap, amikor egy-egy múzeumsarok-avatással is ünnepelnek, azzal nyitva meg az eseményeket. Továbbá országos szakmai rendezvényeket, találkozókat szerveznek még a szakmán belül. Az idei programot a tapolcai intézményben nyitották meg,  itt avatták az első múzeumsarkot, majd azt követi a balatonfűzfői és békéscsabai hasonló esemény. Eddig 13 szakközépiskolában avattak múzeumsarkot, a tapolcai a 14., és a sorozat nem ér véget idén. Sőt, Nagyváradon avatták az első határokon kívüli sarkot.

A múzeumok ötlete Chappon Miklóstól származik 2002-ből. A múzeum raktárban elfekvő anyagai közül azóta több használati tárgy az iskolákba került, hogy minden épületgépészeti oktatási intézményben, szakiskolában legyen néhány, és a diákok tanuljanak abból, hogy milyen eszközök voltak régen. Amint a tapolcai tárlat jelentős része szintén onnan származik. Az iskola pedagógusai azonban már elkezdték a gyűjtemény bővítését.  

A megnyitón szó volt arról is, hogy a bemutatott tárgyak láttán kiderül, eleinknek nemcsak az volt fontos, hogy valami jól működjön, hanem az esztétikumra ugyancsak sokat adtak. Ezt bizonyítja a magyar királyi pénzügyminisztériumból kikerült 120 éves radiátor, amelynek azon tagjait, amelyeknek lábuk van, a magyar királyi korona és kalocsai úri hímzés mintája díszíti.

Az iskolai múzeumok között a tapolcai nagynak számít, több helyen csak egy kis sarok áll rendelkezésre e célra, de Szegeden az ország második legnagyobb kiállító tere látható a nagytétényi anyamúzeum után.

A tapolcai tárlaton a modern tanműhelyben egy helyiségben látható a múlt és a jelen. Sok más mellett látható menetvágó, vörösréz vízmelegítő, és a vegyes tüzelésű orosz kazántól a különféle gáztűzhelyeken, gázkonvektorokon át a díszítőkályháig és a szereléshez szükséges kéziszerszámokig, a tervezéshez szükséges sablonokig, mérőeszközökig, rajztechnikai segédletekig sok minden. Emléktábla tanúsítja, hogy az iskola előtti területen gyulladt ki a városban először a földgáz jelképes lángja 1985-ben, miközben a gázszerelőképzést már 1984-ben elkezdték az intézményben. Ott az elmúlt 40 év alatt több száz diák végzett, sokan szép eredményekkel, országos első helyezésekkel. Jelenleg 103 gépész diák tanul az intézményben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában