Emlékezetes olasz meló

2019.03.11. 07:00

A Széchenyi István Baptista Szakközépiskola diákjainak sikere Milánóban

Sokan álmodnak olyan élményről, amilyen a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola 14 diákjának, valamint kísérő tanáraiknak megadatott az olasz városban.

Tóth B. Zsuzsa

tapolcai középiskola diákjai számára életre szóló élmény marad az Olaszországban eltöltött három hét Fotó: iskola

A tíz vendéglátós és négy informatikus tanuló – Bicsérdi Sándor, Bozsányi Anna, Cserép Dániel, Dömötör Viola, Fiam Kristóf, Frigyik Regina, Kapornaki Annamária, Kovács Máté, Labovszky Levente, Pető Boglárka, Rózsai Ákos, Söjtöri Alexandra, Szalai Balázs és Zsoldos Gábor – tanáraikkal, Szipőcs Csaba Istvánné igazgatóhelyettessel és Hargitai Andrea kísérő tanárral az Erasmus pályázat keretében háromhetes gyakorlatot töltött el Milánóban.

A gyakorlat rendkívüli szakmai lehetőséget, nyelvi és élettapasztalatot jelentett a tanulók számára. Amint azt Hargitai Andrea elmondta, a pincér- és szakácstanulók betekinthettek az olasz vendéglátás és szállodaipar világába, olyan alapanyagokkal ismerkedve meg, amelyekkel hazai környezetben aligha találkoznának. Az informatikus tanulók a weblaptervezés és számítógépes játékfejlesztés területén képezhették magukat, amivel újabb ösztönzőerőt kaptak a szakma magasabb szinten való folytatásához.

– Nyelvtanárként el sem képzelhetnék ideálisabb tanulási helyzetet, mint azt, hogy az angol nyelvet kelljen használni a mindennapi életben és a munkakörnyezetben egyaránt. Diákjaink szinte valamennyien meghívást kaptak a kinti munkahelyektől, de egyikük, Frigyik Regina Anna 11. A osztályos tanuló előszerződéssel térhetett haza. Ez azért is kiemelkedő, mert az olaszországi Evolvo szervezetnél megfordulók közül évente csupán egy-két diák felel meg ilyen magas fokon az elvárásoknak. Regina szakmai sikerének kulcsa a rugalmasságban, az új feladattípusokra való nyitottságban és az önállóságban rejlik. Munkahelyén, a hírességek, főként politikusok által látogatott Ristorante Papá Francescóban a terhelhetőség, a változatos feladatok gyors és precíz elsajátítása alapkövetelmény volt. Összességében diákjaink sikere hatalmas elismerést jelent az iskolának is – mondta Andrea.

A program szándékának megfelelően különórát kaptak a diákok olasz történelemből, kultúrából, életmódból és jó ízlésből. Szabadidejükben a tanárnő megmutathatta a résztvevőknek a nevezetességeket, mint a milánói dómot, Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festményét, vagy a Teatro alla Scalát és a Navigli negyedben található és vasárnaponként kézművesvásárrá nyíló 800 éves csatornarendszert, a Bosco Verticale lakótornyait, melyek függőleges erdőként ontják a város oxigénjét, és amelyek közelében kanyargó kis utcákat a street art művészete tesz még izgalmasabbá.

tapolcai középiskola diákjai számára életre szóló élmény marad az Olaszországban eltöltött három
hét Fotó: iskola

Végigsétáltak Leonardo Da Vinci szőlőskertjén, amely szó szerint éli reneszánszát, miután DNS-kinyeréssel újjáélesztették 500 év után. A futball iránt kevéssé érdeklődők számára is magával ragadó élmény volt a negyvenezres San Siro Stadionba eljutni, ahol egy AC Milan–Cagliari mérkőzésen együtt skandálták a Forza Milan szavakat a fergeteges hangulatot teremtő szurkolótáborral. Végül a Comói-tó partján tett séta után mindnyájukban egy újabb itáliai kaland fogalmazódott meg, ezzel együtt lett teljes számunkra a milánói csoda.

– A gyakorlatot igazoló bizonyítvány, úgy vélem, hogy nemcsak hatalmas előnyt fog jelenteni diákjaink számára a munka világában, de az élményekkel együtt néhány éven belül hozzájárul kiteljesedésükhöz – tette hozzá Hargitai Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában