Nyílt nap

2023.11.11. 09:00

Szigligeten járt a Bazalt Iskola

Az eső miatt a szabadtéri tantermet ugyan nem tudták kipróbálni pénteken, ám a Bazalt Iskola tervezett nyílt napját így is megtartották a Szigligeti Általános Iskola épületében.

Szijártó János

A Bazalt Iskola pénteki nyílt napját az eső miatt a Szigligeti Általános Iskola épületében tartották meg. A résztvevőket Dömötöri Józsefné igazgató köszöntötte, majd Szabóné Marton Mónika bemelegítéssel kezdődő rendhagyó matematikaórájával indult a program

Fotó: Szijártó János/Napló

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program partnerségében megvalósított Bazalt Iskola oktatási program lényege, hogy visszavezeti a pedagógia egy részét a természetbe, olyan kültéri terek létrehozásával, amely magasabb élményszintre emeli az iskolai foglalkozásokat. Amint azt munkatársunk kérdésére Köninger Szilárd építész, a projekt megálmodója és elindítója elmondta, természeti és épített környezeti nevelés segítségével térképezik fel a Balaton-felvidéki iskolák tanulási gyakorlatát és erősségeik, vagy éppen hiányosságaik mentén foglalkozásokkal fejlesztik tovább azokat a szabadban. 

A Bazalt Iskola egy kis lépés a hazai oktatás fejlesztésében, de óriási lépés az egyes iskolák pedagógiai gyakorlatában. Úgy gondolom, hogy a tanulási terek pedagógiával történő összekapcsolása komoly hozadékkal bír, annak tértudatos alkalmazása pedig jelentős mértékben járul hozzá a gyerekek fejlődéséhez. Ezzel együtt segít a természeti és tanulási értékek felismerésében, tudatos és felelős használatra ösztönöz, amely hosszú távon képes alakítani a diákok és az iskolák identitását fogalmazott Köninger Szilárd.

Mint megtudtuk, a Bazalt Iskola projektmódszerrel dolgozik, amely a programban szereplő iskolák diákjainak és pedagógusainak munkáján alapul, célja egy közös alkotás, a Bazalt tanterem létrehozása, és az itt zajló kültéri tanulási folyamatok beindítása. A program több lépcsőben, tematikus foglalkozások formájában valósul meg, korszerű tanulási helyzetekkel. A résztvevőket az udvar használatával mozdítja ki a megszokott téri struktúrájából. A frontális helyzetek mellett előtérbe kerül a csapatmunka és a vitafórum alkalmazása, mely mozgással, a fókusz áthelyezésével és az információcsere irányának megváltoztatásával vonja be és készteti cselekvésre a diákokat és pedagógusaikat. A projektben számos Balaton-felvidéki intézmény vesz részt, pénteken Szigligeten mutatkozott be a program. A gyerekek szemmel láthatóan élvezték a rendhagyó foglalkozásokat, amelyeket többek között a Pannon Egyetemről érkezett küldöttség is megtekintett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában