Projektzáró

2023.12.08. 17:30

Megkoronázták a „legveszprémibb EKF-projektet” (képgaléria)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Privát Veszprém nevű projektjét szimbolikusan lezáró családtörténeti fotóalbumát mutatták be a FOTON Audiovizuális Centrumban december 7-én. Az album egy esztendő munkájának lezárása, egyben csúcspontja, melyen a veszprémiekkel együtt dolgoztak az alkotók.

Benkő Péter

Hisszük, hogy a város igaz történetét nem a falak, hanem az itt élt, itt élő családok írják - hangzott el

Fotó: Fülöp Ildikó

A Privát Veszprém projekt megtisztelő feladat volt, hiszen a történetmesélések mellett történetalkotásnak is részesei voltak az erre legalkalmasabbak, maguk a veszprémiek. Porga Gyula, a város polgármestere az album bemutatóján azt emelte ki, csak úgy lehetett sikeres ez a történet, hogy a veszprémiek sajátjuknak érezték. Ők lényegében születésüknél fogva részesei, mert családjuk története a várostörténet része, hiszen utóbbi a helyben élők saját történeteiből áll össze. Ezek a mozaikok teszik széppé, élhetővé a várost. – A veszprémiség fontos eleme, hogy a ma itt élők büszkék elődeikre, az ő munkáikra. Ne csak megőrizzük tehát, amit eleink ránk hagytak, hanem tegyük hozzá mi is a magunkét, építsük tovább a múltban elkezdetteket – mondta el a polgármester, majd megköszönte a közreműködőknek mindazt, amivel a város fantasztikus közösségét gazdagították.

Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója köszöntőjében egyenesen nélkülözhetetlennek nevezte a veszprémiek aktív részvételét, támogatását, ezt a Privát Veszprém minden mozzanata során érzékelték. Számunkra is örömmel idézte egy korábbi cikkünk címét, melyben a „legveszprémibb EKF-programnak” neveztük a programot. Hisszük, hogy a város igaz történetét nem a falak, hanem az itt élt, itt élő családok írják, azok a színes egyéniségek, akiknek múltja, jelene egyben a város jövőjének alapját is biztosítja – folytatta a vezérigazgató, majd cáfolta, hogy a veszprémiek bezárkózók lennének, ahogy elmesélte, ő csak befogadást, szeretetet kapott a városban és a várostól.

Márkusné Vörös Hajnalka történész ugyancsak a rengeteg segítő, szervező, a háttérmunkát végzők fontos szerepét hangsúlyozta, és annak a huszonöt családnak igen fontos szerepét, akik a közös fotózáson is részt vettek. De ugyancsak gazdagítja a projektet, hogy például a Veszprémi Evangélikus Gyülekezet, mint közösség is aktívan vett részt benne.

Elhangzott, a Privát Veszprém projekt szellemi szülőatyja Can Togay, az EKF művészeti vezetője és Szauder Dávid, aki grafikai munkáival, szellemi gondozással vett részt a munkákban, valamint Csobay Bence fotós. Mindannyian sokat hozzátettek a sikerhez. A délután közös beszélgetéssel, a kiadvány megtekintésével, elemzésével folytatódott. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában