Veol podcast

2023.12.10. 10:29

Mindent megtesz az érintettek érdekében a veszprémi AutiSpektrum Egyesület

2013 januárjában hozták létre autizmus spektrumzavarral élő gyermeket nevelő szülők a veszprémi AutiSpektrum Egyesületet – cél volt, hogy képzési, fejlesztési lehetőségeket teremtsenek a gyermekek számára, legyen egy olyan komplex információs és fejlesztési központ, ahol a terapeuták egymással együttműködve végezhessék az érintett gyermekek testre szabott, egyéni és kiscsoportos fejlesztését… a műsor vendége Brokés Judit alapító elnök és Kelemen-Kálazy Éva szociálpedagógus, az egyesület autista kamaszcsoportjának egyik vezetője.

Komaniczki Zoltán

A műsor vendége Brokés Judit alapító elnök és Kelemen-Kálazy Éva szociálpedagógus, az egyesület autista kamaszcsoportjának egyik vezetője

Fotó: Komaniczki Zoltán

Brokés Judit elmondta: az autizmus nem egy betegség. Ez egy fejlődési rendellenesség. Másként gondolkodnak, másként van huzalozva az agyuk, más szoftver. Fontos, hogy ne várjuk el, hogy egy autista meggyógyul, de az ép értelmű, magasan funkcionáló autisták jól fejleszthetők, sok mindenre megtaníthatók. Autista lehet egy egyetemet végzett tanár vagy kutató, és lehet egy egész életében támogatásra szoruló önellátásra képtelen ember is. Fontos munkát végez az egyesületben Kelemen-Kálazy Éva szociálpedagógus, az egyesület autista kamaszcsoportjának egyik vezetője, aki arról beszélt, nagy kihívás a kamaszkor alapvető jellemzője, hogy ilyenkor válnak egyre fontosabbakká a kortárs kapcsolatok, ilyenkor sok nehézséget okoz az autisták számára a sok íratlan szabály, a sok társadalmi szabály – ebben kell nagy segítséget nyújtani számukra. 

A mikrofonnál Komaniczki Zoltán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában