Sorozat

2023.12.03. 20:00

Mystic Veszprém: lehet-e utca a lépcsősor, amit megmászni igazi ostrom? Itt a válasz!

Mint ahogy jeleztük, a MysticVeszprém Top12 sorozatunk hatodik epizódjában katonásdit játszunk. A várat fogjuk megostromolni, hogy választ kapjunk egy izgalmas kérdésre. Nem túlzás ez, három srác – az már egy fél hadsereg…

Benkő Péter

Megostromoltuk a veszprémi várat, hogy kiderítsük, rejt-e utcát egy lépcsősor

Forrás: Napló

Fotó: Benkő Péter

Nos, ebben a Mystic Veszprém-kalandban már nagyobbak vagyunk, de nem kevésbé kíváncsiak. Most az után nyomozunk, a térképen szereplő Ostrom lépcsőhöz tartoznak-e vajon épületek.

Hagyományos módszerrel, lentről, a Buhimból vesszük be a várat az Ostrom lépcsőn keresztül, ez a terv. Össze is jön, és kiderül, vannak, bizony vannak házak a lépcsőhöz számozva, nem is kevés, régebbi és későbbi korokból. Maga a közterület alsó része még aszfaltozott úttal indul, kocsival is járható egy darabig, majd félúton kezdődik a hat darab lépcsőcsoport. Lakóházak mind az aszfaltos, mind a lépcsős részen állnak, azaz az Ostrom lépcső egy valódi utca, még ha a terepadottságok miatt fent összeszűkül is.

Nekünk ennyi persze kevés a győzelemhez. A lépcső felső végéről megmásszuk a várhegy oldalát, kapaszkodunk rendesen, de aztán a várkapu környékén valahogy kilyukadunk, szóval a várat sikeresen megostromoljuk! És ez már igazi győzelem.

Legközelebb a Dózsaváros egy régebbi helyén kalandozunk ismét. Ugyancsak lesz lejtő és emelkedő oda-vissza. És egy igazi felfedezés, amit akkor igen, ma viszont már nem lehetne kivitelezni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában