Sorozat

2023.11.24. 21:06

Mystic Veszprém: különleges és régi házakat rejt ez a kettévélt utca

A Mystic Veszprém sorozatunk hetedik állomása abból a szempontból volt izgalmas számunkra, hogy kiderítsük, hogy válik ketté egy utca, s mi van az elágazásnál. Itt nem egy konkrét épület, lépcső után nyomozunk, hanem arra vagyunk kíváncsiak, megfelel-e a valóság a térképnek, és vajon hogyan.

Benkő Péter

Ahogy a térkép mutatja – a széles utcából két szűk utca lesz

Forrás: Napló

Fotó: Benkő Péter

Mint a nyolcadikban, így a mostani hetedik epizódban is a Dózsavárosban kerekezünk. Nem kellett nagy távolságot megtenni, lényegében majdnem a szomszédunkban volt a hely, a László és a Kálmán utcák kettéágazása.

Családi házas övezetben járunk, különböző korokban épültek ezek, a László utca eleje széles, majd hamarosan egy kisebb térré alakul, és Y-alakban folytatódik tovább. Bal szárnyán folytatódik a László utca, míg jobb szárnya a Kálmán utca nevét viseli. Az elágazás után a telkek mérete a plusz utca miatt zsugorodik, az utcák is szűkebbek, ma már egyirányú forgalom bonyolódik le azokon. Nyomozásunk eredménye: a térkép a legpontosabban mutat mindent.

A páros oldalon egy parasztbarokk homlokzat vonzza a tekintetet
A páros oldalon egy parasztbarokk homlokzat vonzza a tekintetet
Fotó: Benkő Péter / Forrás: Napló

Még a László utca elején rábukkanunk viszont két említésre és megtekintésre érdemes házra, a bal oldali igen régi, a jobb oldali „csak” régi, utóbbi parasztbarokk homlokzata érdemel figyelmet. Érdekes kaland, felfedezés volt ez is.

A MysticVeszprém Top12 sorozatunk következő, hatodik részben katonásdit játszunk, a várat fogjuk megostromolni, hogy választ kapjunk egy izgalmas kérdésre. Kövessenek bennünket!

A László utca 1-es számú ház figyelmet érdemel, évszázadok emlékét őrzi
A László utca 1-es számú ház figyelmet érdemel, évszázadok emlékét őrzi
Fotó: Benkő Péter / Forrás: Napló

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában