Sorozat

2023.11.19. 11:25

Mystic Veszprém: az apró házak közé férkőzött óriás nyomában

Mystic Veszprém sorozatunkban most kisétálunk a belvárosból, de maradunk a történelmi helyek egyikén, konkrétan a Margit-romok szomszédságában. Ezúttal azt nyomozzuk: valóban létezik-e emeletes bérház az aprócska telken épült kicsi családi házak között?

Benkő Péter

Késő barokk homlokzat rejti a külső gangról nyíló lakásokat

Forrás: Napló

Fotó: Benkő Péter

Ezt a nyomozást kerékpárral tettük meg, hiszen a Dózsaváros elején járunk, a Séd völgyében, s magunk is dózsaiak voltunk. Az egykori Traktor (ma Miklós) utcában járunk, még nem tudjuk pontosan, melyik lesz az a bizonyos külső gangos, többlakásos bérház, de keressük. Hamarosan, az utca közepe táján bukkanunk rá a páratlan oldalon a késő barokkos homlokzatra, mögötte már látszik is a külső folyosó. Valóban, ebben az utca felől kétszintes, a park felől háromszintes házban több bérlakást rejtőzik. Felfedezésünk tehát sikeres volt, nyomozásunk eredménnyel járt.

Most ezen a friss fotón bemutatjuk az utcai homlokzatot, illetve a park felől is készítettünk képet, innen vehetők ki igazán az épület méretei. Különlegessége pedig a szomszédjában álló, Margit-romok néven közismert és látogatott műemlék. Páratlan környezetben, aprócska házak között egy nagyság, ami ugyan bérház, de a régmúlt időkből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában