Sorozat

2023.11.09. 20:00

Mystic Veszprém: a vándorló utca, ami két lépcső közt pár lépés csupán

A Mystic Veszprém sorozatunk tizedik epizódban már nagy gyerek voltam, a középiskolámról írtam. Most jó pár évet visszamegyek az időben, és térben is, a Cserhátra. Na meg a térképekhez. Merthogy rábukkantunk egy szabálytalan szerkezetű utcára, de a neve nem erre utal. Nem keresztez ugyanis semmit, s azelőtt picit odébb volt.

Benkő Péter

A Kereszt utca eredetileg nem itt volt, ma csupán pár lépés és pár lépcső

Forrás: Napló

Fotó: Benkő Péter

Ha tudja az olvasó, hol a Sörház lépcső, s lefelé halad, a korlátot megkerülve vagy jobbra fel, vagy balra le, vagy a szemközti Thököly utcán haladhat tovább. Tegye azt, és kerülje csak meg a nemrég felújított Auer-házat! Talál mellette pár lépcsőt jobbra. Helyben vagyunk. Itt kezdődik a misztikus Kereszt utca.

A Cserhát szanálása után már nem találtuk meg azt a szabálytalanságot, amire számítottunk, az utca jócskán lerövidült, eleje is, vége is lépcső lett, s ma csak néhány lépés az egész. Viszont rejteget egy csodás kis házikót, s mellette egy emeletes épületet, amit a 90-es évek elején üzletházzá alakítottak át. Na jó, azt még számoljuk hozzá, de úgy sem lehet hosszabb ötven méternél az utca, bár régen a mai nagy postánál húzódott, a mostani utca pedig beépített terület volt. Mi, gyerekek még láttuk a saroképület üzletház előtti mivoltát, de a misztikus helyet, a térkép ábrázolta zeg-zugokat már nem. Mégis, összességében itt is meghagytak valamit a Cserhátból.

Sorozatunk következő, nyolcadik részében pedig egy jól ismert műemlék közelében felhúzott kétemeletes bérházat tekintünk meg, melynek misztikusságát csodás környezete, barokkos homlokzata adja. Na meg az: hogy kerül az óriás a törpék közé? 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában