Felújításra szorul a vonal

2024.05.20. 11:00

Bakonyi vonatozás – zajlanak az előkészületek a gyorsabb, biztonságosabb, kényelmesebb közlekedésért (videó)

Év elején beszámoltunk róla, hogy a vasút május végére tervezi elkezdeni a viaduktok és a pálya felújíttatását a Bakonyon átvezető 11-es vonal Eplény és Veszprém közötti szakaszán. A viaduktok felújítása mellett az érintett pályaszakaszt is átépítik, a vágányokat cserélik, a bakonyi vonatozás korábbi élményét visszaadva. Most megtekintettük, zajlanak-e már az előkészületek.

Benkő Péter

Amíg még lehet vonattal utazni a bakonyi vonalon, örömmel számolunk be róla, az előkészületek már zajlanak. Jelenleg a munkaterület kialakítását végzik, daruk, autók, munkagépek vonultak fel a helyszínre, rengeteg új betonaljat helyeztek el a pálya mentén, ezeket fogják majd beépíteni, stabillá téve, megerősítve az alépítményt a síncseréhez. Megérkeztek a kőrakások és más, szükséges építési anyagok, amivel biztonságossá, nagyobb sebességre alkalmassá teszik a 11-es, bakonyi szárnyvonalon lévő viaduktokon és az Eplény–Veszprém szakasz további részén a közlekedést.

Már végzik a munkaterület kialakítását a bakonyi vasútvonal felújításához
Már végzik a munkaterület kialakítását a bakonyi vasútvonal felújításához
Fotó: Mészáros Péter

A felújítás teljesen indokolt, hiszen a két viadukt és a pálya állapota bizonyos szakaszokon csupán igen alacsony sebességgel való haladást tett lehetővé, és a nagyobb dízelmozdonyok sem közlekedhettek már, helyettük kisebb teljesítményű és tengelyterhelésű mozdony vontatott általában két Bz-mellékkocsit, ami az utazók komfortérzetét is rontotta.

Megérkeztek az új betonaljak
Megérkeztek az új betonaljak 
Fotó: Mészáros Péter

A kivitelezést május 27-én, hétfőn kezdik el a két viaduktnál, attól a naptól vonatpótló autóbuszokkal oldják meg a közlekedést. Később a vonal Zirc és Bakonyszentlászló közötti szakaszán lévő Cuha-híd átépítését is elvégzik, ezért idén nyáron nem lehet vonattal utazni a Bakonyba, de a munkák elvégzése után várhatóan biztonságosabb, gyorsabb lesz a közlekedés, és újra járhatnak a korábban megszokott összeállításban és nagyobb sebességgel a vonatok a Győr–Veszprém vonalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában