Veol podcast

2023.12.17. 14:00

Nívós díjakkal ismerték el Csehné Huszics Mártát a látássérültekért végzett kimagasló munkájáért

Komaniczki Zoltán

Nyílt napot tartott a közelmúltban a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének Hatpont Rehabilitációs Központja – a rendezvénynek a vármegyei szervezet veszprémi központja adott otthont a Kossuth utca 10. szám alatt álló Zöldház helyiségében. Az eseményt követően Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke az életpályáján keresztül érzékeltette, milyen kihívások között kell helyt állnia a látássérülteknek az élet minden területén.

Csehné Huszics Márta beszélt róla, érintettként ő is többször megtapasztalta a hátrányokat; nagy szeretettel beszélt szüleiről, általános iskolai tanárairól, tanulótársairól, akik elfogadták és mindenben támogatták. Jól tanult, a gimnáziumban a reáltárgyak érdekelték; mérnökember szeretett volna lenni, de amikor jelentkezett volna a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolára, az orvosi vizsgálaton azzal a kiábrándító ajánlással találkozott, ilyen látással, ha érdekli a matematika és a fizika, akkor legfeljebb tanárnak állhat. A várható problémák miatt ezt nem akarta vállalni, így dolgozni kezdett, ugyanakkor hamar rájött, hogy nem így képzeli el a jövőjét. Ezután a Vakok Országos Szövetsége által szervezett gyógymasszőr képzésben vett részt és szerzett sikeresen szakmát. Jelenleg a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Szövetségének és az Egy Mosolyért Közalapítványnak az elnöke. 2009-ben a Szociális Munka napján Rutsek Pál-nívódíjat kapott, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége pedig Louis Braille-emlékéremmel díjazta a látássérültek érdekében végzett tevékenységét. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában