Természetvédelem

2023.12.06. 12:00

Robbanásszerű erdőhódítás krosszmotorokkal – na, ezt nem lehet, több okból sem

Egy motokrosszos megállítása az erdőben nem csinál nyugalmat, de több büntetéssel jár címmel írtunk a természetet, életeket veszélyeztető problémáról. Az erdőgazdaság is úgy véli, a felvilágosítás legalább olyan fontos, mint egy-egy szabálytalankodó nyakon csípése.

Rimányi Zita

Sokként érte olvasóinkat, amit átéltek bakonyi védett területeken terepmotorosok száguldozásai, mutatványai miatt. Aki az erdőt, az állatokat szereti, az ezt nem szeretné. Egy motokrosszost meg is állítottak, rendőrt hívtak. Mit lehet még tenni? Ennek szeretnénk utánajárni, ezért korábbi cikkünket a Bakonyerdő Zrt. tájékoztatásával folytatjuk. Szakembereik tapasztalatai szerint a gyalogosan túrázók, a kerékpárosok mellett sajnos jelentősen megnőtt azok száma, akik motorral, krosszmotorral vagy quaddal szeretnék meghódítani az erdőt. A természetben űzött motoros technikai sportok gyakorlásának robbanásszerűen növekvő mértéke az utóbbi évtizedben egyre nagyobb problémát jelent, mind az élővilág, mind a természetkedvelő, a természet értékeit tiszteletben tartók, a kirándulócsoportok, a vadgazdálkodók, az erdészek szempontjából – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben, amiben az szintén szerepel, hogy a többször kialakuló konfliktushelyzetek nyomán az azokban résztvevők egy ponton azonos véleményen vannak: egyetértenek abban, hogy sokan nincsenek tisztában a szabályokkal, ezért a felvilágosítás legalább olyan fontos, mint a nyakon csípett illegális motorosok bírságolása.

"Bár a terepviszonyok izgalmasnak tűnnek, a motorozásnak, a quadozásnak, a terepjáróhasználatnak az erdei utakon, bárhol az erdőben több okból nincs helye. Amellett, hogy szabálysértő tevékenység, az erdő flóráját és faunáját, természeti értékeit rombolja a szabadidő effajta eltöltése. Ugyanakkor jelentősen zavarja és veszélyezteti a területen tartózkodó túrázókat, természetjárókat, jogszerűen gazdálkodókat, azok tevékenységét. A természeti értékekről pedig köztudott, hogy előfordulásuk nem korlátozódik csupán a védett és a fokozottan védett területekre. Óvásuk minden magyar jogszabályok által előírt kötelessége" – fogalmaz a Bakonyerdő lényegre törően. 

Motorozhatsz az erdőben? Nem. Az elmúlt bő egy évtizedben mégis egyre többször bukkantak fel a természetben a motoros technikai sportok szerelmesei. Sokuk vélhetően nem tudja, hogy az erdőtörvény és más jogszabályok ezt tiltják. Az erdei motorozást részben információhiány okozza, de az előírások szándékos figyelmen kívül hagyása szintén jellemző. Tehát a törvény biztosította lehetőségek mellett kommunikációs eszközökre van szükség. Közös érdek ez, a természet miatt.

A terepmotorozás hazánkban csak erre kijelölt, lezárt pályákon lehet szabályos, ezeken versenyeket is szoktak rendezni. Tehát tilos csak úgy elindulni egy hegyoldalban, találomra nekivágni egy rétnek. A probléma hosszútávú megoldását nem feltétlenül a szankcióban kell keresnünk. Fontos a folyamatos ellenőrzés és a tájékoztatás, a minden érintett számára megfelelő megoldás kidolgozása. Közös cél a motorsportos közösség informálása, felelősségérzetének fokozása a fenntartható természethasználat iránt, a kölcsönös kommunikáció és egy olyan szabályozás megalkotása, amely kiutat nyújthat a jelenleg fennálló helyzetből – ez a Bakonyerdő álláspontja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában