Lelkisegély

2023.12.10. 07:00

Telefonon nyújtanak segítő kezet – immár három és fél évtizede, folyamatosan

Alapításuk, indulásuk harmincötödik évfordulóját tartották a Kapcsolat Telefonos Lelkisegély Szolgálat tagjai, munkatársai, önkéntesei a napokban a vármegyeszékhelyen lévő irodájukban.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

A szolgálat, amelynek telefonja 1988. december 6-án szólalt meg először, küldetésének tekinti, hogy lelkileg, szellemileg és – amennyiben lehetséges – anyagilag is a bajba jutottak mellé álljon. A visszatekintő rendezvényen szóba kerültek az elmúlt három és fél évtized történései, elmondták, valamennyi hívást minden alkalommal komolyan fogadtak és kezeltek, úgynevezett krízishívásokkal is találkoztak, s igyekeztek mindent megoldani, a bajba került embereken segíteni. Kezdetben az akkori KISZ-bizottságtól, a családsegítőből, a nevelési tanácsadótól, valamint a szociális szféra több más helyéről érkeztek munkatársaik, akik szívesen részt vállaltak ebben a nem könnyű feladatban. Beszéltek az egyes időszakok technikai nehézségeiről, és elmondták, összesen több mint háromszázan vállaltak ügyeletet az indulástól napjainkig. Beszámoltak a kezdeti időben a kettős ügyelési rendszerről, mely nagyon jó kapcsolatokat alakított ki a segítők között is, ma viszont már egy személy ügyel a szolgálatnál. A Kapcsolat az első időkben sok önkéntessel dolgozott, 1989-ben több mint negyvenen jelentkeztek önkéntesnek, ez a szám ma már nem ilyen magas.

Azért, hogy támogatást kaphassanak, 1996-ban egyesületet alakítottak, ekkor a Pápai úton kaptak helyet. Később egy lakást béreltek, melynek a költségeihez az önkormányzattól kapott támogatás sokat jelentett számukra. Fontosnak nevezték, hogy idővel országosan kialakult a szükséges képzések rendszere, ezekben tagjaik részt vettek önismereti, elméleti felkészítő és gyakorlati ismereteket elsajátítva. A lelkisegély-szolgálatnál valamennyi önkéntes anonim módon dolgozik, saját sorszámmal, ami országosan így működik. Mindannyian lelkesek, motiváltak, ugyanakkor szerények. A mostani jubileumi eseményen három új önkéntes segítőt fogadtak be a csapatba.

Az évfordulón megjelent Porga Gyula polgármester és Halmay Gábor önkormányzati képviselő, Payrich Mária pszichiáter, szakmai vezető, valamint Vajda Judit, a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti és szociálpolitikai csoportjának munkatársa, akik bekapcsolódtak a beszélgetésbe, meghallgatták a szolgálat mai gondjait, problémáit. Egyik tagjuk Váci Mihály versét szavalta, a polgármester pedig virágcsokorral köszönte meg az önkéntesek fáradhatatlan munkáját, végül meggyújtották a harmincöt éves jubileumra készített tortán a gyertyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában