Fogadás

2024.01.12. 20:00

A fejlődés alapja az erős közösség

Hagyománnyá vált újévi köszöntőjét tartotta Ajka Város Önkormányzata a Kaszinóban január 12-én.

Tisler Anna

Pohárköszöntőjében Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, közigazgatási és területfejlesztési miniszter kijelentette, hogy Ajka ma már térségi szerepet is betöltő járási székhely

Fotó: Gyarmati Laszló

Pohárköszöntőjében Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, közigazgatási és területfejlesztési miniszter kijelentette, hogy Ajka ma már térségi szerepet is betöltő járási székhely, ipari központ, a Bakony régiójában gazdasági és kulturális viszonyítási pont, amelyet a tavalyi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat és a Pannon Egyetem jelenléte tovább erősít. A jövő sikerei az együttműködésben rejlenek. Így létrejöhet egy olyan övezet Ajkától Várpalotán át Székesfehérvárig, amely a kreatív iparra és a hagyományokra támaszkodva a gazdaság és a kultúra bázisa lehet, gazdagítva ezzel egész Magyarországot és Európát. 

Schwartz Béla polgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy fejlődik a város, amelyet az ott működő gazdasági társaságok is segítenek építmény- és iparűzési adóval, valamint Navracsics Tibor által már hatmilliárd forint támogatás is érkezett. A Torna patak medrének és környezetének rendezéséhez látnak hozzá, a Városliget felújítása nemrég kezdődött. 

A 2023-as évben a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújult és élettel telt meg a világ első Kriptongyára, valamint más programok is színesítették a város kulturális életét. 

A polgármester hangsúlyozta, hogy Ajkán különleges emberek élnek, a kultúrára, a közösségi programokra is nagy az igény. Ismét várja a látogatókat a város üveggyártását bemutató múzeum. A Pannon Egyetem Ajka Kampuszán beindultak a képzések, valamint azóta az egyetemre is több ajkai fiatal jelentkezik. A város sportélete is kiváló, a gazdasági társaságok társasági adójából már 10 milliárd forintot fordíthattak fejlesztésre. A jégcsarnokot 2021-ben adták át, 2022-ben a kosárlabdacsarnokot, az idén a lőtér van tervben. 

A gépjármű-tulajdonosok számára a város körül már 1000 tároló parkoló épült, ahol díjmentesen megállhatnak. 

A közbiztonság jó, amelyet 26 térfigyelő kamera is javít, idén újabb 10 kihelyezését tervezik, valamint az első traffiboxot. 

A várost kinőtték, új intézményeket nem terveznek, csupán a meglevőket korszerűsítik. A városnak három egysége lesz, az Óváros, a Center város, ami a jelenlegi belváros, valamint a Bakonygyepes és Ajkarendek között kialakuló Újváros, ahol az első ütemben 500, de összesen 5000 lakás építése a cél.  

A szociális ellátásról szólva a polgármester hozzátette, hogy a színvonal jó, de a bentlakásos intézményi várólista hosszú. Szeretnének az egykori Bercsényi-iskola épületében idősotthont működtetni. A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék, amely a térségben a legalacsonyabb. A gazdasági társaságok évről évre komoly eredményeket érnek el, fejlődnek. 

A meghívott vendégeket, önkormányzati képviselőket, gazdasági társaságok, intézmények, civil szervezetek vezetőit Feke Pál szórakoztatta műsorával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában