Adathalászat

2024.01.04. 13:00

Elektronikus levélben "kopogtatnak" a csalók

Az év első napjaiban sem pihennek az internetes csalók, újabb és régi trükkökkel hajtanak az emberek adataira, pénzére. Az egyik bank nevében értesítették olvasónkat, hogy felfüggesztették fiókját.

Rimányi Zita

Átverés

Fotó: Rimányi Zita 

Azért lett rögtön gyanús az e-mail olvasónknak, mert soha semmilyen kapcsolatban nem volt ezzel a bankkal, ráadásul céges postafiókjába érkezett a levél és nem intézi magánügyeit ezen. Aztán már a hasát fogva nevetett, amikor olvasta a szövegezést a bejelentkezésre, az adatai megadására biztatás után, hogy "ez az innovatív és biztonságos biztonsági szolgáltatás minden ügyfél számára megerősített hitelesítési rendszeren alapul". Persze. "Biztonságos biztonsági..." Legfeljebb a csaló trükk innovatív, de inkább gyengécske próbálkozás. Magyartalan, álhivatalos megfogalmazás, életszerűtlen ügyintézésről. 
A hab a tortán a feladó e-mail-címe, egy holland férfi nevére emlékeztető valami, ami nyilvánvalóan kamu.
Ne ugorjanak be semmi hasonlónak! Egyre többel találkozhatnak, sajnos. Inkább kérdezzék meg közvetlenül számlavezető bankjukat, ha mégis adnak kis esélyt adnak, hogy tőlük kaptak kéretlen megkeresést. S semmiképp se nyissanak meg semmit, ami ilyen levélben érkezik, ne adják meg adataikat.
Az említett mail fotóját közzétesszük és elküldjük a banknak, a fogyasztóvédőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában