BFT-pályázatok

2024.01.17. 16:53

Ötmilliárd forint szolgálati lakásokra

A Miniszterelnökség ötmilliárd forintot biztosít idén a kiemelt balatoni üdülőrégió számára önkormányzati szolgálati lakások kialakítására, amely keret felosztására a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) két pályázat kiírását tervezi – közölte Bóka István, a tanács társelnöke kedden az Magyar Távirati Irodával.

Kovács Erika

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) társelnöke

Forrás: Napló-archív

Kifejtette, óriási előrelépést jelent az új szolgálati lakások létesítése, illetve a régiek bővítése a Balaton-régió számára, hiszen évről évre növekvő probléma a közszolgáltatásban dolgozók létszámhiánya. Több településen hiányzik a megfelelő számú bölcsődei, óvodai, általános iskolai, középiskolai pedagógus, egészségügyi, szociális területen foglalkoztatott munkatárs, igazgatási, rendvédelmi és közművelődési szakember. 

Bóka István megjegyezte, hogy ezen területek jövedelmi viszonyai nem teszik lehetővé a drasztikusan megemelkedett balatoni ingatlanárak megfizetését.

A Balaton kiemelt térség hosszú távú, a kormány által is elfogadott fejlesztési programjának ezért is egyik prioritása a népességmegtartó képesség fejlesztése, a képzett és aktív korú népesség elvándorlásának megállítása, illetve állandó lakosként a térségbe vonzása. Ehhez elengedhetetlen a balatoni lakhatási feltételek biztosítása, javítása szolgálati lakásokkal. 

A BFT a Miniszterelnökség által jóváhagyott szakmai programja szerint a kapott keretből első körben hárommilliárd forint erejéig az üdülőrégió járási székhelyei pályázhatnak februártól, mivel ezeken a településeken található a legtöbb közintézmény, közszolgáltatás. A második körben 1,5 milliárd forint erejéig a régió többi településének önkormányzata pályázhat majd, várhatóan május-júniustól. A támogatási keretből tartalékot is képeznek túligénylés esetére, a program menedzselésére, továbbá a balatoni lakhatási programot előkészítő tanulmányok, elemzések készítésére. 

– A kiírásra váró pályázatok pontos feltételrendszerének kidolgozása, egyeztetése még zajlik. A BFT legutóbbi ülésének egyik fő témája a Balaton kotrásának folytatása, felgyorsítása volt. Az illetékes belügyi tárca képviselőjének tájékoztatása szerint erre a célra egyelőre nincs külön célzott állami támogatás. 

A tanács tagjai méltatták, hogy az elmúlt években soha nem látott nagyságú összegek jutottak a Balaton-régió infrastruktúrájának fejlesztésére, a zalaiak részről hozzátéve, hogy ezeknek akkor marad értelme, ha a strandok használhatósága, élvezhetősége megmarad. 

Visszajelzésük szerint a Balaton nyugati medencéjében ez már több helyen veszélyben van a jelentős mértékű iszaplerakódás miatt. A BFT ezért döntött arról, hogy sürgős tárgyalásokat kezdeményez az érintett hatóságokkal, döntéshozókkal az ügyben. A kotrásokhoz elegendő zagyteret is kell biztosítani, amit figyelembe kell venni a vízparti tervek véglegesítésénél is – ismertette Bóka István.

A társelnök kitért arra is, hogy az üdülőrégió megoldást keres arra a problémára is, hogy a déli part növekvő számú fesztiváljainak zajterhelése legalább éjfél után ne zavarja az északi part életét. Az ügyben Raisz Anikóhoz, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkához fordult segítségért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában