Felelősséggel a közösségért

2024.02.27. 12:00

A fák gyökerei és a Férfi értékei – Fákat ültettek és jövőt építenek Hidegkúton (galéria)

Gondolkoztam útközben, hogy majd honnan ismerem fel a faültetés helyét. Találomra választottam a tapolcai útról bevezető fasort. Nagyon különös atmoszférája van ennek a helynek, korábban már fotóztam itt napkeltét.

Veol.hu

Áll: Bók Tamás, Kovács Zoltán, Süveges Csaba, Gál Zoltán, Kajdi Tamás, Tóth-Almási Péter, Zsernoviczky Péter, Sári-Kovács Péter, Nász Attila, Révész Imre Alsó sor: Tán Attila, Sebők Zsolt, Takács Róbert, Richtarcsík Áron, Dani Zoltán, Tuza Gergő

Fotó: Fülöp Ildikó

Jól döntöttem, messziről látszik, hogy az út mindkét oldalán sürgés-forgás van. Az esemény atyja, Süveges Csaba, az Alföldről származó "gyüttment" már nyolc éve hívja otthonának a barátságos települést, azonban csak néhány hónapja hozott létre egy olyan baráti társaságot, amely újraértelmezi a közösség fogalmát. 

– Szeretnék ennek a csoportosulásnak eszmeiséget is adni; beszélgetni a becsületről, hitelességről. Olyan értékekről, ami a férfit elhelyezi a mai világban valahová – mondja. 

A hétvégi faültetési eseményen keresztül a csoport tagjai nemcsak a település amúgy is impozáns bekötőútját zöldítették, hanem olyan közösséget is létrehoztak, amely az értékekre, a férfiasságra és a közös cselekvésre helyezi a hangsúlyt. Süveges Csaba elmondta, hogy évek óta észlelte a kistelepüléseken hiányzó közösségi élet problémáját, és ezt Hidegkúton is tapasztalta. A Hidegkúti Férfiak Klubja jelenleg mintegy 25 tagot számlál, akik nem csupán összetartóak, de önképzőként és önfejlesztőként is meghatározzák magukat. Süveges Csaba hangsúlyozta, hogy ez nem hivatalos egyesület, hanem baráti társaság, amely alulról jövő kezdeményezésként működik.

Süveges Csaba kiemelte, hogy a csoport nemcsak helyi összejöveteleket szervez, hanem online csoportot is létrehozott. Itt folyamatosan tartják a kapcsolatot, és a közösségformáló beszélgetések itt is folynak. A csoport tervei között szerepel a falu központjának rendbetétele, a játszótér gondozása, karbantartása és közös buszos kirándulás szervezése. Hálás azoknak, akik nyitott szívvel és lelkülettel csatlakoztak a kezdeményezéshez, és bízik abban, hogy a közösségük még tovább fog bővülni és fejlődni, de a taglétszám emelkedését csak addig tartja kívánatosnak, ameddig az lehetővé teszi, hogy jól tudjanak együttműködni.

A faültetésen – amelyen 22 csemetét helyeztek a földbe – a férfiklub minden tagja részt vett családostól, és a faluban is meghirdették az eseményt. Mindenki maga vette meg a fát, amivel azt „örökbe fogadta”, saját kezükkel ültették el, és természetesen ők fogják gondozni is.

Süveges Csaba egy gondolattal zárja a beszélgetést: "A Férfi a múltban fakad, a jelenben alkot, és a jövőt építi. A mai kor Férfijának felelőssége a múlt értékeit átmenteni a jövőbe. Ha ezt mi most nem tesszük meg, már senki nem fogja. Elvész. Lehet, hogy örökre…" 

Fülöp Ildikó

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában