Őszre készül el

2024.02.18. 14:00

Épül a tósoki kerékpárút - Műszakilag bonyolult beruházásról van szó

A közlekedés biztonsága mellett a környezetterhelésre is pozitívan hat a nagy forgalmat lebonyolító Ajka–Devecser összekötő út melletti kerékpárút, amelynek építése nemrég kezdődött el, és várhatóan szeptember elejéig tart. A tósoki kerékpárút 300 millió forint európai uniós forrásból, Ajka Város Önkormányzata és a Magyar Közút együttműködésével valósul meg.

Tisler Anna

A bejárást követő sajtótájékoztatón elhangzott: a biztonságos lehetőség miatt többen közlekednek majd kerékpárral gépkocsi helyett, így kisebb lesz a környezeti terhelés

Fotó: Gyarmati László

Az építési területen február 16-án bejárást tartottak, amelyen részt vett Dorner László alpolgármester, Rieder András önkormányzati képviselő, Pávlicz Péter, az önkormányzat városépítési és fejlesztési irodájának munkatársa, valamint a Tósokberéndért Egyesület képviseletében Csendesné Bosits Éva. 

Ezt követően sajtótájékoztatón számoltak be a tapasztalatokról, amelyen elhangzott, hogy az átadást követően a biztonságos lehetőség miatt többen közlekednek majd kerékpárral gépkocsi helyett, így kisebb lesz a környezeti terhelés. A térségben működik egy általános iskola, ahova sok gyerek kerékpárral érkezik, és a sporttelepet is bekapcsolja majd a forgalomba a kerékpárút. Kiss Lajos, akinek testvére is a felújítással érintett utcában él, elmondta, hogy örülnek a kerékpárútnak, régóta várták a munkálatok kezdetét.  

Dorner László elmondta, hogy műszakilag bonyolult beruházásról van szó, rengeteg kérdés merült fel az érintett terület lakosaitól, akikkel folyamatosan egyeztetnek. Pávlicz Péter hozzátette, a cél, hogy a legforgalmasabb utak mellett legyen alternatív közlekedési útvonal is. Az Ajka-Devecser összekötő út a város legforgalmasabbja, az építés nagyon összetett feladat, csaknem másfél kilométeren kell a meglevő épített környezetben megoldani többek között a szintkülönbséget, a csapadékvíz-elvezetést. A kerékpárút az Ajkáról kifelé vezető út jobb oldalán épül. A szakaszon három gyalogátkelőt is kialakítanak, amely régi lakossági igényt elégít ki. 

Rieder András megfogalmazta,  hogy a megvalósítás az iskola, az óvoda és a csatornázás mellett a legjelentősebb komfortnövelő beruházás, amelynek keretében még sok dolgot, például a csapadékvíz-elvezetést,  aszfalt- és járdafelújítást, bizonyos esetekben ivóvíz- és villamoshálózat-felújítást is elvégeznek.

Az építkezés egyes szakaszaiban a forgalmat  lámpák irányítják, így az utazási idő nőhet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában