Hagyományőrzés összefogással

2024.02.01. 16:27

A disznóvágás sem maradt el idén Ajkán

A Tósokberéndért Egyesület hagyományos disznóvágása az idei télen sem maradt el. A mindenkori, immár 12. Dezső ezúttal 194 kilogrammot nyomott. Mivel a városrészben már csak nagyon kevés helyen nevelnek disznót, ezzel az eseménnyel őrzik az elődök emlékét az egyesület tagjai.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Györkös József /Napló

A feldolgozás a hagyományokhoz hűen történt idén is, a munka sikere érdekében az egyesület merít az Ajkai Századokban olvasható tanácsokból. A kötetben Csendesné Bosits Éva részletesen leírta, hogy az elmúlt két évszázadban miként zajlott a disznóölés Tósokberénden. Éva, ahogy szokott, ezúttal is már az eseményt megelőzően több napon át dolgozott, vásárolt, összehangolta a női feladatokat. Az előkészületektől a főzésig, vendégfogadásig, takarításig kézben tartott minden folyamatot. Az egyesület pedig a hagyományőrzést kiterjesztette az egyes műveletek végzésén túl az elődök felelevenítéséig. Megemlegették az egykori bölléreket: Farkas Gyulát, Mesterházi Lajost, Schwarcz Andrást, Kundermann Lajost és Kovács Lászlót. Utóbbi böllérkését Csendes Róbert örökölte meg, amellyel a mai napig remekül végzi a sonkák formára igazítását. Többen felajánlásukkal segítették az esemény sikerét, gondoskodtak a harapnivalóról, italról, különféle eszközökről, edényekről. Tóth József, a böllér erre az alkalomra bontóasztalt készített. Neki és Csendes Róbert fő szervezőnek a disznóvágással kapcsolatos, nem kevés tapasztalatot igénylő három nap során sok társa akadt. Az előkészületkor húszan, a vágás napján 35-en, a másnapi rendrakáskor 18-an sürögtek-forogtak az udvaron és a konyhában. Akik pedig nem szeretik az efféle munkát, az esti vacsorakor érkeztek, így a három nap alatt százan megfordultak az egykori téesziroda területén lévő közösségi házban. A reggeli pálinka mellé Ozorai Sándorék meglepetésként idén tócsit sütöttek az egybegyűlteknek. Dorner László alpolgármester és Geri Gyula, az egyesület elnöke ugyancsak kivette részét a munkafolyamatokból. A hagyománnyá vált harmonikaszó sem maradt el, a zenét Csorba Tamás szolgáltatta.

Fotó: Györkös József 

Az egyesület szorgos tagjai készítettek kolbászt és disznósajtot is a füstre. Jutott sonka, szalonna a sózóba, karaj, csont, hurka, császárszalonna, kocsonyahús a fagyasztóba. A zsír is elég lesz az egész éves rendezvényekhez. Vacsorára húslevest tálaltak főtt hússal, kolbászt, hurkát, sült húst kínáltak, és baráti beszélgetéssel, nótaszóval zárult az esemény. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában