Veol podcast

2024.02.24. 08:07

Fáradhatatlanul kutatja Veszprém történetét Debreczenyi János György (Podcast)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb és legszemélyesebb eleme volt a Privát Veszprém projekt, és az ennek keretében összeállított fotógyűjtemény a helyi lakosok családi képeivel és a hozzájuk tartozó személyes elbeszéléseivel – a fotókollekcióból ideiglenes szabadtéri kiállítást rendeztek tavaly az ActiCityben; december elején pedig egyedülálló, magyar-angol nyelvű album formájában is kiadták a családtörténetekről szóló gyűjteményt. A kötet egyik fejezete a Debreczenyi-Zsebe-Bándi családról szól - a műsor vendége Debreczenyi János György.

Veol.hu

250 évre nyúlik vissza a Debreczenyi család története az albumban – sok szó esik a könyvben János édesanyjáról – tíz gyermeke mellett részt vett a II. világháború után a veszprémi óvodák újraindításában, karitatív tevékenységekben. János elmondta, veszprémi ácsmesterek az ősei, akik a barokk vár, a viadukt, a Jutasi altisztképző és repülőtér építésével vettek részt a város arculatának kialakításában. Őt a veszprémi iparosok és családjának összetartása, felelősségtudata kötelezte arra, hogy foglalkozzon Veszprém történetével és átadja tudását környezete és az utókor számára. Hosszú évekig dolgozott a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban műszaki munkatársként, majd innen ment nyugdíjba – idővel egyre inkább foglalkoztatta szülővárosának múltja, történelme; több publikációját közölte a Veszprémi Szemle című várostörténeti folyóirat. Beszélt felesége, Bándi Katalinról és családjáról – ők Kalocsa környékéről kényszerültek elköltözni az 1950-es években; Katalin az egészségügyben találta meg a helyét, Jánossal közös munkahelyükön, a Csolnoky Ferenc Kórházban ismerkedtek meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában