A szegények parcellájába temették az írót 1954-ben

2024.02.28. 09:00

Hetven éve hunyt el Herczeg Ferenc

Folytatva hagyományokat, idén is koszorúzással emlékeztek meg február 24-én Herczeg Ferencről halálának hetvenedik évfordulója alkalmából.

Szijártó János

Takaró Mihály, József Attila díjas író, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke mondott megemlékező beszédet az írófejedelem sírjánál

Forrás: Szervezők

A Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület szervezésében Badacsonytördemicről ezúttal is küldöttség utazott Budapestre, a Farkasréti temetőbe, hogy közösen emlékezzenek meg Herczeg Ferencről az írófejedelem halálának hetvenedik évfordulóján. Az eseményen Takaró Mihály József Attila-díjas író, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke mondott megemlékező beszédet. Erről az utat szervező Szántai Attiláné tájékoztatta lapunkat. Természetesen Badacsonytördemicen is koszorúztak az emlékezők az író 2013-ban felavatott szobránál, a róla elnevezett badacsonylábdihegyi strand bejáratánál, mint ahogy az a korábbi években is történt.

Takaró Mihály, József Attila díjas író, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke mondott megemlékező beszédet az írófejedelem sírjánál
A Herczeg Ferenc Társaság idén is megemlékezett az írófejedelemről a Farkasréti temetőben
Fotó forrása: szervezők


Ezzel együtt eljuttatta azt az írást is, amelyet Herczeg Ferenc barátja, Rab Gusztáv írt 1954. február 26-án, az író temetése után két nappal. „Hideg téli napon, a Farkasréti-temetőben eltemettük a két nappal korábban elhunyt Herczeg Ferencet. A suttogva elmormogott katolikus egyházi szertartás után elkísértük a koporsót hátra, a temető végébe, a szegények parcellájába. Kevesen voltunk, az emberek nem nagyon mertek eljönni a temetésre. A színészek közül, akik az ő darabjaiban aratták sikereiket, senki sem jelent meg. Egy öreg színpadi öltöztetőnő sírdogált a koporsónál csöndesen. Senki sem mert egy szót sem szólni. Dideregtünk a hidegtől, a haláltól és a félelemtől... Egyetlen búcsúszó sem hangzott el. Néma csendben eresztették le a sírba Herczeg Ferenc koporsóját. Szabó Lőrinc majdnem beleesett, amikor egy szál piros rózsát dobott a koporsóra. Aztán rátették a sírhantra az egyetlen olcsó művirág-koszorút. Ez volt a temetése a költő fejedelemnek, ahogy sikerei csúcsán nevezték. Egymásra néztünk és hallgattunk. Pedig mennyi mindent mondhattunk volna róla!"

Rab Gusztáv sorai tökéletesen visszaadják a kommunisták által megnyomorított társadalom mindennapjait, amelyben a félelem volt az úr. Herczeg Ferenc emléke, szellemi öröksége azonban túlélte azokat az évtizedeket, az utókor nem feledi mindazt, ami letett az irodalom asztalára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában