Veol podcast

2024.02.11. 08:00

Ne azonnal a 112-t hívja, aki füstszivárgást észlel egy társasházban, mindig meg kell győződni a riasztás jogosságáról (Podcast)

Több mint két és fél száz lakástűz keletkezett Veszprém vármegyében tavaly; két ember vesztette életét lakástűzben, de a szén-monoxid is két áldozatot követelt a 2023-ban.

Veol.hu

A tennivalókról tűz esetén, a megelőzés lehetőségeiről beszélt Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy.

Forrás: Veol

Fotó: Komaniczki Zoltán

A leghosszabb beavatkozás 4 óra 15 percet vett igénybe, amikor december 10-én a veszprémi Jutasi úton tűz keletkezett egy száznegyven négyzetméter alapterületű épületben – a műsorban a lakástüzek fő okozóiról, a tennivalókról tűz esetén, a megelőzés lehetőségeiről beszél Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője és Jakab Tamás tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott tűzoltósági főfelügyelője. 

Elhangzott: egyes felmérések szerint az esetek 99 százalékában gondatlanság miatt keletkezik a lakásokban tűz. Messze vezeti a rangsort a nyílt láng használata, amely a lakástüzeknek a felét okozza, nagyon gyakoriak a kéménytüzek. A lakástüzek második leggyakoribb oka az elektromos eszközök meghibásodása, míg harmadikként a fűtőeszközök, főző- és vízmelegítő berendezések nem megfelelő használatát mutatja a statisztika. A két szakember felhívta a figyelmet a társasházakban található felvonulási útvonalak szabadon hagyásának fontosságára; egyébként figyelni kell szabad téren a katasztrófavédelem számára a felfestéssel jelölt területekre is. Ne azonnal a 112-t hívja, aki például füstszivárgást észlel egy társasházban; nagyon sok esetben csak egy tűzön felejtett étel miatt kap riasztást a tűzoltóság, hiába vonulnak, nincs veszélyhelyzet, ráadásul a lakótelepi házak esetében megerősített egységet kell küldeni, hiszen nem tudni, mennyi lakást érint egy esetleges valódi tűz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában