Az erdélyi táj szerelmese volt

2024.02.27. 07:00

Wass Albertre emlékeztek halálának évfordulóján Várpalotán

A 26 évvel ezelőtt elhunyt erdélyi magyar író és költő, Wass Albert halálának évfordulóján tartott koszorúzással egybekötött megemlékezést a Palotai Turul Társaság a Wass Albert emlékparkban, a Várpalotai Tanuszoda mögött.

Szabó Péter Dániel

A Palotai Turul Társaság nevében Lukácsné Bóka Andrea és Balog Tamás helyezett el koszorút az emléktáblánál

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Wass Albert a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakja. A hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben mások a legnagyobbak között emlegetik – emelte ki megemlékező beszédében a rendezvényt szervező Palotai Turul Társaság elnöke.

A tanuszoda mögött található emléktáblánál Vaszily Zsolt elmondta, mind Erdélyben, mind Magyarországon masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki Wass Albert körül, aki 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. Műveit itthon csak a rendszerváltás óta jelentetik meg.

– Wass Albert életét alapvetően határozta meg Trianon. Egyszer csak egy idegen országban találja magát szülőföldjén, és középiskolai tanulmányait abban a Clujban kezdi meg, amit addig Kolozsvárként ismert. Erdély és a magyarság sorsa iránti aggodalma hatja át műveit, ami természetesnek tűnik annak ismeretében, hogy életét alapvetően határozta meg a békediktátum. Anyaországinak született, aztán elszakított, határon túli magyar lett, majd Észak-Erdéllyel együtt ő is „visszatért”, később hontalan menekült a státusza. Nagy idők nagy tanúja ő, az erdélyi táj szerelmese és szakavatott leírója – fogalmazott a Palotai Turul Társaság elnöke a megemlékezésen, ahol Sztanke Zoltán, a civil szervezet titkára olvasott fel részleteket Wass Albert műveiből.

Zárásként a megjelentek koszorút és mécseseket helyeztek el az emléktáblánál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában