Megemlékezés

2024.01.16. 17:30

Fejet hajtani a hősök emléke előtt

A doni katasztrófát a magyar hadtörténelem egyik legsúlyosabb vereségeként tartják számon, hiszen 100 ezernél is több halálos áldozatot követelt. A Palotai Turul Társaság idén is az inotai világháborús emlékműnél tisztelgett az elhunytak előtt a tragédia 81. évfordulóján.

Szabó Péter Dániel

Vaszily Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke idézte fel a 81 évvel ezelőtt történteket az inotai világháborús emlékműnél

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A maroknyi megemlékező előtt nyitányként Sztanke Zoltán, a Palotai Turul Társaság titkára szavalta el Lelkes Miklós: A Don-kanyar című versét, majd Vaszily Zsolt, a szervező civil szervezet elnöke egy magyar katona leveléből idézve elevenítette fel a 81 évvel ezelőtt a Donnál történt tragikus eseményeket.

Elmondta, a 250 ezer fős második magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül a becslések szerint mintegy 120-130 ezren estek el, sebesültek meg vagy estek fogságba a Don-kanyarnál. A magyar katonák kötelességtudatból és kitartásból jelesre vizsgáztak. Életüket adták a hazáért, a bajtársaikért, még úgy is, hogy sokuknak nem volt megfelelő fegyverzete, felszerelése és ruházata sem. Nemcsak az ellenséggel, hanem a fogvacogtató hideggel is meg kellett birkózniuk. 

– Amikor fejet hajtunk a hősök emléke előtt, fogadjuk be az ő eszméiket, ami lelkesítette őket és erőt adott hősi helytállásukban – fogalmazott a doni tragédia 81. évfordulóján tartott megemlékezésen Vaszily Zsolt. 

A Palotai Turul Társaság elnöke hangsúlyozta: “így kérjük Istentől, a történelem Urától, akihez bizalommal fordulunk, hogy a II. világháború Don-kanyarban elesett hőseiért és áldozataiért mondott imáinkat hallgassa meg. Jussanak el az örök hazába, az örök béke országába”.

A megemlékezés koszorúzással zárult az inotai világháborús emlékműnél. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában