Múlt és jelen

2024.03.03. 12:44

Építészeti fórumnak adott helyet a megújult badacsonytomaji Tátika

A megújult Tátika épületében rendezett építészeti fórumot a Badacsony és Térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. pénteken délután.

Szijártó János

A Tátika étterem és presszó több évtizedes, sokakban ma is nosztalgiát ébresztő működését idézték fel a péntek délutáni fórumon Badacsonyban

Fotó: Szijártó János/Napló

Tavaly novemberben készült el a Tátika, a badacsonyi kikötő melletti emblematikus, sokakban nosztalgiát ébresztő épület rekonstrukciója. A több mint 2,3 milliárd forint pályázati támogatást élvező projektet a Badacsony és Térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (BTTF) koordinálta, Brájer Éva vezérigazgató irányításával. A BTTF a badacsonytomaji képviselő-testület előző évi döntése alapján vette át a Tátika épület és környezetének beruházásokra vonatkozó költségvetési tételeit és ezzel a projekt végrehajtásának feladatait, de a konzorcium vezetését, a pályázat korábbi benyújtójaként, továbbra is Badacsonytomaj önkormányzata látta el. 

Maga a fórum is jórészt visszaemlékezésből állt, hiszen  a Callmeyer Ferenc által tervezett épület az 1960-as évek elején készült el, és már akkor komoly érdeklődést váltott ki
Fotó: Szijártó János/Napló

Ilyen előzmények után érthető módon Brájer Éva köszöntötte a fórum résztvevőt pénteken délután, majd Krisztin N. László polgármester idézte fel az előzményeket, a mostani, esztétikus és rendezett állapothoz vezető utat nagy vonalakban. Maga a fórum is jórészt visszaemlékezésből állt, hiszen  a Callmeyer Ferenc által tervezett épület az 1960-as évek elején készült el, és már akkor komoly érdeklődést váltott ki. 

A Tátika állapota idővel leromlott, és 2023-ban újult meg pályázati támogatással. Ennek apropóján idézték fel filmvetítéssel, előadással az étterem és presszó több évtizedes, sokakban ma is nosztalgiát ébresztő működését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában