Bemutató kertbarátoknak

2024.03.20. 14:00

Metszési kisokos: az ágak közötti konkurenciát szüntetik meg a gyümölcsfán (képgaléria, videó)

Szellősségre kell törekedni, koronaformát kialakítani úgy, hogy minden oldalról könnyen odaférjünk a gyümölcsfa törzséhez. A metszés figyelmet igényel. Szakember mutatta meg a fogásait az olaszfalui kertbarátoknak az Eperjes-hegy oldalában.

Rimányi Zita

A gyümölcsfák már tavasszal odafigyelést igényelnek. Almafák, körtefák csupasz ágai között még csak szél cikázik, ám a gondos gazda már a termést látja rajtuk képzeletében. Tudja, minél jobban visszavágja azokat, annál erősebb hajtásnövekedésre ösztönzi őket, de arra is gondolnia kell, hogy később, a további években is legyen ereje a fának, legyen gyümölcse az emberi munkának, szedhessünk termést. Ezért kényes kérdés a metszés.

A kisebb almafát is érdemes megritkítani, szellősebbé tenné a metszés során, a szakember szerint
A kisebb almafát is érdemes megritkítani, szellősebbé tenné a metszés során, a szakember szerint
Fotó: Rimányi Zita  / Forrás: Napló

Metszés – mindig tanulhatunk újat

Metszésbemutató kertbarátoknak – így hívta az Olaszfalui Kertbarátok Egyesülete a környékbelieket Varga Antal gyümölcsösébe. A Zöldág Lovasudvarból indultak az Eperjes-hegy oldalában lévő területre, kamerát kóstolgató birkák és táncoló lovak mellett haladtak el. Már közben is többen kérdezgették a metszés mikéntjeiről és hogyanjairól Molnár Ferencet, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének alelnökét, aki magával hozta az e téren elismert szakembernek számító Szígyártó Dénes kertészmérnököt. Ő tartott a gyakorlati bemutatót. 

Az ágak közötti konkurencia megszüntetése

A mérnök szavai szerint a kisebb fa is ritkítást igényel, hogy ne verődjenek össze a rügyek. Úgy véli, az ágak közötti konkurenciát kell megszüntetni a gyümölcstermés érdekében, azt megoldani, hogy ne legyenek a fán egymáshoz túl közel lévők. A szakember munka közben előre látta, hol lesz három alma egymás közelében majd nyárra, őszre.
Ami már nyüheteg ág, az nem kell, azt lemetszette, de a dárdás részekre ügyelt, a termő rész, a rügykezdemény akkor is kell nekünk, ha kisebb elágazáson, alsóbb részeken vagy rejtetten helyezkedik el.

Ilyen volt, ilyen lett a körtefa – metszés szakemberrel, bemutató az olaszfalui kertbarátoknak az Eperjes-hegy oldalában
Ilyen volt, ilyen lett a körtefa – metszés szakemberrel, bemutató az olaszfalui kertbarátoknak az Eperjes-hegy oldalában
Fotó: Rimányi Zita  / Forrás: Napló

Korona, seprű, növekedési szögek

A többfelé ágazó kisebb seprűsödéseket is meghagyta, de a hármas elágazásokból inkább csak kettőt, hogy szellős koronaformát alakíthasson ki. Többször körbejárta az almafákat és a körtefákat is, több oldalról átnézte újra és újra metszése eredményét.  Elmondta, hogy a legjobbak a 45 fokos szögben elhelyezkedő ágak, legalábbis nekünk, embereknek, ugyanis a fa a természete szerint felfelé törekszik, növekszik, de minél inkább közelít a vízszinteshez elhelyezkedéshez egy ág, annál inkább termőképes.

Kis sérülések, gyors gyógyulás

A kertészmérnök elektromos metszőollót használt, figyelt rá, hogy ne roncsolja a fát, sima rész maradjon ott, ahol beavatkozott életébe, mert az jobban gyógyul. Arra szintén ügyelt, hogy csonkot ne hagyjon, tehát az elágazást a tövénél vágja le, ha pedig megrövidített egy ágat, akkor kifelé néző ferde metszést ejtett rajta. A kisebb heg magától begyógyul, a nagyobbra a legjobb a viasztartalmú fagél – javasolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában