Limousinok

2024.05.30. 18:00

Az aranygulyát korán kihajtották a Bakonyban, megtaláltuk benne a díjnyerteseket és Lizit (képgaléria, videó)

A napsütésben még szebbnek látszó aranyvörös színéről híres a bakonyi limousingulya, és most aranyérmes lett, pontosabban első helyet szerzett meg az egyik tehén a borjával együtt, és nem ez az egyetlen díj, amivel hazatérhettek gondozóik a legnagyobb hazai állattenyésztési kiállításról.

Rimányi Zita

Idén korán kihajtották a legelőkre a zirci Bakony Ho-Li Kft. gulyáját. Először április utolsó hétvégéjén, és azóta mindennap láthatóak az aranyvörös színű szarvasmarhák a 82-es főút közelében, Olaszfalu, Eplény térségében. Megszokták az útvonalat, amin haladhatnak reggelente és estefelé vissza, ismerős nekik, de az első kihajtásokkor látszott sietős mozgásukon, a téli időszak bezártsága után mennyire élvezték, hogy a szabadba mehetnek legelni. Megtaláltuk köztük a szenteste született bocit, akit olvasóink neveztek el találóan Lizinek, a limousin és a Zirc szavak kezdetét összeillesztve. A 0113 fülszám alapján megkereshetik képgalériánkban olvasóink is. 

Április utolsó hétvégéje óta a 82-es főúthoz közeli réteken legel az aranyvörös bakonyi gulya, a francia származású limousin fajta jól érzi magát a Bakonyban
Április utolsó hétvégéje óta a 82-es főúthoz közeli réteken legel az aranyvörös bakonyi gulya, a francia származású limousin fajta jól érzi magát a Bakonyban 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Ábrahámné Mayer Judit ágazatvezetővel sétáltunk ki a pihenő gulyához a zirci központú törzstenyészet területéhez tartozó egyik rétre. Az állattenyésztési mérnök mondta el korábban lapunknak, hogy a limousinok nem mostanában költöztek ide Franciaországból a hagyományait őrző bakonyi kisváros szomszédságába, már a nyolcvanas évek óta itt vannak. Megszerették a hazájukhoz hasonló klímájú területet, és jó munkát végeznek velük gondozóik. Mindezt aláhúzzák a nemrég elért eredmények. Olyan versenyen teljesítettek jól, ahol a fajtabírálatra Franciaországból érkeztek bírók. 

Tehén a borjával kategória – A zirci szakemberek a bakonyi limousinokkal a hódmezővásárhelyi versenyen
Tehén a borjával kategória – A zirci szakemberek a bakonyi limousinokkal a hódmezővásárhelyi versenyen
Forrás: Bakony Ho-Li Kft.

A XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdanapokat Hódmezővásárhelyen tartották meg nemrégiben. A legnagyobb hazai állattenyésztési kiállításnak számít. Felvezethető szarvasmarhákat bíráltak ezúttal is több kategóriában, fajtajegyek, kinézet alapján. Ám nem olyan könnyű a felvezetéshez szoktatni a szarvasmarhákat, mint például a kutyákat, és nemcsak a mintegy nyolcszáz kilós állatok súlya miatt, hanem mert nekik ez idegenebb feladat. Hosszas felkészülést igényel, a bakonyi limousinoknál is hónapok alatt sikerült ez, és azzal kezdődött, hogy a szakmai szempontokat, a kezességet is figyelembe kellett venni az állatok kiválasztásánál. Megérte, mert a törzstenyészet hírnevét növelték vele, és kedvező visszajelzést kaptak munkájukról. 

A 2022 decemberében született fiatal tenyészbikával 3. helyezést értek el a kétéves tenyészbika kategóriában, és ő már másodszor járt a kiállításon. Tavaly az anyaállatával szerepelt a tehén a borjával kategóriában, és különdíjat kapott. A tehén a borjával kategóriában együtt kell felvezetni az anyaállatot az utódjával. A Bakony Ho-Li Kft. idén ebben a kategóriában nagyszerűen szerepelt. Első helyezett lett, és ezzel együtt elnyerte a legjobb nőivarú limousin tenyészállat címet borjas tehén kategóriában, továbbá különdíjat is kiérdemelt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában