Óriási szobor hulladékfémből

2024.05.27. 20:00

A bakonyi King Kong bejárhatja a világot – Bemutatjuk, hogy ülhetünk a tenyerébe (képgaléria, videó)

Filmikonok szobrai készülnek sorozatban hulladék fémből a hegesztővel dolgozó bakonyi szobrász műhelyében – ezt többen tudják, hiszen egy részük már megjárt egy athéni kiállítást. A kollekció most állatalakokkal bővül, és a napokban elkészült a legújabb alkotás, már csak a fényezésre vár King Kong, a legendás óriásgorilla mása.

Rimányi Zita

Egy éven át titokban dolgozott tizenkét óriásszobron Cseszneken Rónaszéki Zoltán. Hulladék fémből készített el moziból ismert alakokat, amelyeket Athénban állítottak ki. Most bővíti a tárlatot. Már felépült műhelyében az Avatar repülő sárkánya és Dumbo. Legújabb munkája, King Kong szobra abban különbözik az eddigiektől, hogy – modern kifejezéssel élve – interaktív, tulajdonképpen arról van szó, hogy bele lehet ülni a tenyerébe. Hiszen az óriásgorilla történetét feldolgozó filmekben is könnyedén felemelte a címszereplő a markában a lányt, akiért rajongott. 

Az alkotó és a mű – Rónaszéki Zoltán cseszneki műhelyében King Kong fényezésre váró szobrával
Az alkotó és a mű – Rónaszéki Zoltán cseszneki műhelyében King Kong fényezésre váró szobrával
Fotó: Rimányi Zita/Napló


King Kongot többször is a vászonra álmodták. A cseszneki fémszobrász az óriásmajom műfajban leginkább klasszikusnak, romantikusnak számító, 1976-ban készült filmet vette alapul, amit nálunk csak a nyolcvanas években mutattak be, azt, aminek köszönhetően híres lett Jessica Lange és Jeff Bridges. A bakonyi változat, a szobor mintegy hétszáz kilós és 3,2 méter magas. Ha két lábra állna – persze ez csak képzeletben lehetséges –, csaknem hatméteres lenne. Az alkotás négy méter hosszú, több mint két méter széles. Három és fél hónapja dolgozik rajta alkotója. 

A moziikon tenyerébe akár beleülhetünk – Képünkön a többször filmre vitt King Kong alakja alapján hulladékfémből készült szobor és Rónaszéki Zoltán szobrász látható
A moziikon tenyerébe akár beleülhetünk – Képünkön a többször filmre vitt King Kong alakja alapján hulladék fémből készült szobor és Rónaszéki Zoltán szobrász látható
Fotó: Rimányi Zita/Napló


Több ezer, már kidobásra ítélt fémalkatrész került bele, például fogaskerekek, láncok, patronok, kulcsok, villák, patkók, gyertyák. A hasa és a mellkasa miatt fémhordót vágott szét Zoltán, az ujjai miatt feleslegessé vált kerítésoszlopban lévő csövet darabolt fel. Jóban van autószerelőkkel, tőlük kap rendszeresen olyasmit, ami nála alapanyaggá válik. 

A bakonyi King Kongba építése során több ezer, már kidobásra ítélt fémalkatrész került bele
A bakonyi King Kongba építése során több ezer, már kidobásra ítélt fémalkatrész került bele
Fotó: Rimányi Zita/Napló


Valószínűleg még sok lenyűgöző alkotás kikerül a cseszneki művész kezei alól, aki Darth Vader sisakjának és arcmaszkjának szabásmintáját is elkészítette már, s a Bakonyból a moziikon szoborsorozat a világ számos részére eljuthat az athénihoz hasonló kiállítások keretében. 

A váráról, a mellette haladó út szerpentinjéről, a No Motor túrafesztiválról és már a Róna Metal Art Gallery műhelyről is híres faluban megformálta már Rónaszéki Zoltán többek között a Csillagok háborújából Yoda mestert, valamit R2-D2-t, a kis asztrodroidot. Továbbá Batmant és Kéket, a Jurassic-világ okos, emberbarátjához hű velociraptorát, E.T.-t, a kis hazavágyó földönkívülit, Wall-E-t, az animációs film robotját, a gyűrűt a Gyűrűk urából, a terminátort, az Arnold Schwarzenegger alakította hős robotváltozatát és A nyolcadik utas: a Halálból az alient, továbbá egy Transformers-szereplőt. Erről részletesebben korábbi cikkünkben írtunk. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában