Balatoni hal és borünnep

2024.05.20. 21:00

Bóka István, Balatonfüred polgármestere: „Keressük azt, ami összeköt!”

Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Bóka István polgármester nyitották meg a 22. gasztro és kulturális rendezvénysorozatot, a Balatoni hal és borünnepet Balatonfüreden, a Tagore sétányon péntek este, mely május 20-án estig tartott.

Kovács Erika

A vízparti fesztiválon a finom falatok és nedűk mellett színes programok, kitűnő koncertek is várták az érdeklődőket

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő méltatta a környezetet, a Balaton, amelyet a legnagyobb természeti kincsnek nevezett, majd elismeréssel beszélt a rendezvényről. Javasolta, a Balatoni hal- és borünnep helyszíne Balatonfüred mellett a jövőben legyen még Csopak, Alsóörs, Paloznak és Tihany is.

Bóka István polgármester felidézte, kezdetben a csopaki hegyoldalban, a Szent Donát pincészet alatt hatalmas tömeg ünnepelte az első Balatoni hal- és borünnepet, ahol jelen volt Kristóf Attila, a Magyar Nemzet legendás újságírója, az esemény ötletgazdája, illetve Mádl Ferenc köztársasági elnök, azóta mindketten elhunytak. 

– Régi mesterségekre emlékezünk, mint a szőlészet, borászat és halászat; azokra az emberekre, akik mindig is meghatározói voltak a térségnek – fogalmazott. Hozzátette, előttük tiszteleg a mostani rendezvény, majd augusztusban a borhetek, aztán a füredi szüret. A polgármester kiemelte, egy jó beszélgetés, kitűnő borok és ételek mellett azt keressük, ami összeköt bennünket!  

A rendezvényen a Balatonfüred–Csopaki borvidék ismert borászatai mutatkoztak be. Ünnepi áldást Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjele mondott.

A legelőkelőbb helyet idén az Arias borászat kapta a sétányon, mert vezetője, Kálmán József immár a negyedik alkalommal vehette át nemrég a legjobb borász elismerést Balatonfüreden, egy szakmai versenyen. Naponta rendkívül színes programok és kitűnő koncertek is várták az érdeklődőket, a szervezők külön gondoltak a családokra és a gyermekekre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában