Pápai biztos az apátság élén

2024.05.20. 09:49

Egy éve tart a vatikáni vizsgálat a cisztercieknél, az apátot Dallasba helyezték át

Éppen egy évvel ezelőtt ezen a napon, május 20-án jelentette be a Zirci Ciszterci Apátság, hogy pápai biztost neveztek ki élére, majd nem sokkal utána, tavaly nyár elején Dallasba helyezték át az apátot, a vatikáni vizsgálat kezdete miatt.

Rimányi Zita

A Zirci Ciszterci Apátság tavaly május 20-i közleménye szerint pápai biztost neveztek ki élére a fenntartott intézményekben felmerült nehézségek orvoslására és a szerzetesi élet segítésére. A pápai biztos, Mauro-Giuseppe Lepori ciszterci generális apát és segítői gyakorolják azóta mindazokat a jogokat és viselik mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket az egyetemes jog és a saját jog a zirci apátnak és tanácsának tulajdonít, mind a szerzetesközösség, mind az intézmények felé.

A Zirci Ciszterci Apátság díszudvara
A Zirci Ciszterci Apátság díszudvara
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Azt szintén megírtuk még a múlt évben, hogy tavaly nyár elején a zirci apátot, Bérczi L. Bernát atyát a Dallasi Ciszterci Apátságba helyezte át a Szentszék a vizsgálat idejére, amit a ciszterci apátság iskoláinak panaszai nyomán indított. A zirci apát a címét továbbra is viselheti, csak átmenetileg nem ő intézkedik.

A ciszterci monostor templomának bejárata Zircen
A ciszterci monostor templomának bejárata Zircen
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Egyházi szakértőink a napokban azt mondták, hogy ilyen esetekben az eljárás még egy ideig eltarthat. A generális apátot levélben kerestük meg, hogy tájékoztatást kérjünk a vizsgálat állásáról. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában