Vatikáni vizsgálat

2023.05.21. 14:16

Pápai biztost neveztek ki a zirci apátság élére (Frissítve!)

A Zirci Ciszterci Apátság szombati közleménye szerint pápai biztost neveztek ki élére, a fenntartott intézményekben felmerült nehézségek orvoslására és a szerzetesi élet segítésére. Egyházi szakértő magyarázza el, mit jelent ez.

Rimányi Zita

A helyszínen semmi nem utalt a háttérben zajló változásra

Fotó: Rimányi Zita

A Magyar Kurír katolikus hírportálnak juttatott el közleményt a Zirci Ciszterci Apátság május 20-án, miszerint "A Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Dikasztériuma 2023. május 15-én kelt dekrétumával, a fenntartott intézményekben felmerült nehézségek orvoslására és a szerzetesi élet segítésére Mauro-Giuseppe Lepori ciszterci generális apátot pápai biztosnak nevezte ki a Zirci Ciszterci Apátság élére. Segítségére társbiztosként Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapátot és Horváth Olga kismarosi apátnőt rendelte. A pápai biztos és segítői gyakorolják mindazokat a jogokat, és viselik mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket az egyetemes jog és a saját jog a zirci apátnak és tanácsának tulajdonít, mind a szerzetesközösség, mind az intézmények felé. A pápai biztos és segítői kérik a Zirci Ciszterci Apátság minden szerzetesének és minden munkatársának segítő támogatását, hogy az apátság és intézményei biztonságos működését előmozdíthassák. Továbbá kérik a hazai ciszterci család imádságát az apátság szerzetesközösségéért és szolgálataiért."
A Napló megpróbálta utolérni a monostor titkárságát, de egyelőre nem sikerült. Odamentünk vasárnap a bejáratához, ott, ahogy jóidőben megszokott, számos turista nézelődött, csoportot láttunk az arborétum bejáratánál is, és nyitva volt, fogadta a vendégeket a látogatóközpont ajándékboltja, a sörház is. Hétfőn hasonlóképp. Itt, a monostori dísztéren egyébként május 1-én gazdag programokkal majálist tartottak a látogatóközpont tizedik születésnapja apropóján, akkor a ciszterci apát vágta fel a tortát, korábbi cikkünkben olvashatják beszédének részleteit.
Megkérdeztünk egy egyházi szakértőt, hogyan kell értelmezni a közleményt. Elmondta a Vatikán működéséről, hogy a római katolikus egyház apparátusa, igazgatási szervezete különböző dikasztériumokból, hivatalokból áll, azok révén intézi az ügyeket a pápa. A Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Dikasztériuma a szerzetesekért felelős. S ha Róma panaszokat kap valamelyik szerzetesrendet illetően, akkor nem hirtelen alkot véleményt, hanem megbízza embereit azzal, hogy nézzenek utána a dolognak. Az erre a feladatra kinevezett generális apát egy svájci ember, ezért jelölhettek ki neki magyar segítőket. Jelenleg a tájékozódás elején lehetnek, addig pedig, amíg nem folytatják le a szükségesnek tartott vizsgálatokat, nem számíthatunk rá, hogy bármiről is, a részletekről tájékoztatást adnak, viszont a végén várhatóan igen. A közleményből még az derül ki, hogy a zirci apátság fenntartói feladatairól van szó, intézménye pedig több van, például iskolák. 
Szakértőnk elmondta, hogy a közlemény tartalma szerint Bérczi L. Bernát zirci apát a címét továbbra is viselheti, csak átmenetileg nem ő intézkedik, nyilván összeférhetetlen lenne az utánajárással, ha továbbra is vinné az ügyeket. Egyébként éppen Mauro-Giuseppe Lepori áldotta meg és benedikálta Zircen szentmise keretében Bérczi L. Bernátot 2018-ban, amikor a szerzetesközösség hat évre a monostor apátjává választotta. A hagyományos szabályok szerint pedig a zirci apát egyben a Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának elnöke is, mondhatni magyarországi főapát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában