Majális egész nap az apátsági díszudvarban

2023.05.01. 12:28

Mesés manók madárhangjaival kezdődött, a Hot Jazz Band koncertjével zárul

Babakocsik mindenfelé – mintha találkozóját szerveztek volna az ilyen járgányt használóknak a Zirci Ciszterci Apátságban, de persze a díszudvarának füvén otthonosan kialakított játszótéren a gyerekek más korosztályai is élvezik a mesemanók madárhangjait. Ma egész nap ilyen programok várják a továbbiakban érkező kicsiket, a felnőtteket többek közt a monostor manufaktúrájának söre. Készülnek délután minimájusfák, felállítanak egy nagyot és fellép a Hot Jazz Band.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Tíz éves az apátság látogatóközpontja, amelyhez hozzá tartozik a bazilika, a királyterem, a Vöröstorony, a rendtörténeti kiállítás, a műemlékkönyvtár és az arborétum is. Ezek ma kedvezményesen látogathatók. A kerek évforduló apropóján rendezték meg a monostor díszudvarán a majálist is, vásárral, körhintával, egyebekkel. Nagy Andrea, a látogatóközpont vezetője lapunknak elmondta, hogy a majális eredetileg a természet újjászületését szimbolizálta, 2013 májusában pedig az apátság is újjászületett, illetve azzal együtt megszületett a látogatóközpont, aminek most a tíz éves jubileumát ünnepeljük.


A majális és a májusfa a tavasz, a természet megújuló erejének ünnepe évszázadok óta. Bár a tavaszünnep gyökerei a pogány korszakra vezethetők vissza, ugyanakkor a középkorban már Fülöp apostol szerencsés megmenekülését, majd a keresztfán szenvedett vértanúságát, mások Jakab apostol vértanúságát említik a májusfa-állítás szokásának magyarázataként, s a XVIII. században szokás volt még a templomokban is májusfát állítani. Ezen kívül május elseje egyházi ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje, Jézus nevelőapja tiszteletére.

 

– A gyerek- és a felnőttprogramok szervezése mindig hozzátartozott az apátság életéhez, fontos küldetésünk a közösségépítés, az értékteremtés, erre maximális nyitottság van az apátság részéről, ugyanakkor nyilván fontos megtalálni az egyensúlyt, hogy a monostor falai között élő és munkálkodó szerzetesek nyugalma biztosított legyen – hangsúlyozta Nagy Andrea. S az apátság falai között hatféle kézműves sör készül, hagyományos módon, azokat lehet megkóstolni a sörházban, különböző ételek kíséretében.

Miért pont a Hot Jazz Band? Miért jazz-zenekart hívtak fellépőnek a nap zárására? – kérdeztük a szervezőt a ma 18.30-kor kezdődő koncert kapcsán. Válasza szerint szerettek volna olyan zenekart választani, amely mind megjelenésben, mind zenei stílusában jól illik az apátság miliőjéhez, valamint a régi idők majálisait is meg tudja idézni. S mi lehet jobb választás e célra egy Kossuth-díjas zenekarnál? 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában