A ciszterci apát a monostor évtizedéről

2023.05.08. 14:00

Májusfaállítás és jazzkoncert a zirci bazilikánál (videóval)

Az apátság 841 éves történetének csak alig több mint a tizede, de nem akármilyen évtized. Tudatosabb kultúrateremtés és értékmegosztás jellemezte – mondta el Bérczi L. Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság apátja azon az ünnepségen, amelyet a monostor 2013-ban létrehozott látogatóközpontjának jubileuma alkalmából tartottak meg. A majális keretében a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság szakemberei állították fel a májusfát a bazilika közelében, és a monostor díszudvarában koncertet adott a Hot Jazz Band.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

 

Tízéves az apátság látogatóközpontja, amelyhez hozzátartozik a bazilika, a Királyterem, a Vöröstorony, a rendtörténeti kiállítás, a műemlék könyvtár és az arborétum is. A kerek évforduló apropóján rendezték meg a monostor díszudvarán a majálist gyerekprogramokkal, májusfaállítással és jazzkoncerttel. Az apát köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt évtizedben egy év alatt több mint negyvenezer látogató volt kíváncsi arra, amit történetéből meg tud mutatni közösségük, és amiből a vendégek gondolatiságban töltekezhetnek, meríthetnek, magukkal vihetnek. 

 

Szavai alapján küldetésüknek tekintik a szerzetesek, hogy megismertessék sokakkal a szép épület mögötti lelkiséget, például azt, amit az arborétum felüdülésben adhat, amelynek kezelése 2014-ben került vissza a ciszterciekhez. Majd 2022-ben elkészült a Királyterem felújítása, tavaly a sörház kialakítása, amelyben a monostorban található manufaktúrában készülő sörüket lehet megkóstolni – idézte fel az apát és hozzátette: nem magától értetődő azonban, hogy ilyen módon, mint most, megszépült homlokzattal, előkerttel fogadhatják a látogatókat, jelentős felújításokra volt szükség. Az elkövetkezőkben pedig többek között rendtörténeti kiállításukat szeretnék naprakészebbé tenni. 

– Miért alapította meg apátságunkat III. Béla? Azért, hogy imádkozzunk az országért és kulturális tudást adjunk át környezetünkben. Aki ezt tudja, megértheti szolgálatunk lényegét, amely azóta sem változott – jegyezte meg Bérczi L. Bernát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában