Mézhordási szezon

2024.05.18. 08:00

A repcéről lemaradtak, az akácban fürdőznek – beporzók és méhészek tavasza

Nem zavarja össze a virágzás idén se a méheket, annak ellenére sem, hogy ezt mondogatják mostanában többen aggódva. Az persze igaz, hogy olyat még kevesen láttak, hogy egyszerre bontott szirmot a repce és az akác. Bakonyi méhész mondta el lapunknak, nála hogy kezdődött a mézhordási szezon.

Rimányi Zita

A repcevirágzás idén a szokásosnál jóval korábban kezdődött el, de nem sokkal utána két hét lehűlés következett. Kimondottan rossz volt az idő, így a méhek ekkor egyáltalán nem, aztán csak egy-egy órára repültek ki a kaptárakból virágport hordani. Húszfokos meleg kell ahhoz, hogy a növény mézeljen, és persze a túl nagy hőség sem jó ebből a szempontból, az, mondhatni, kiszippantja a nektárt. Minderről Hegedűs Árpád bakonyi méhésszel beszélgettünk, aki Dudaron foglalkozik méhekkel. A környéken már kibújt a burgonya is a bakhátakból, de egyelőre térjünk vissza a kis, sárga csíkos szorgosokhoz.

Az akác időben hosszan elnyúló virágzása kedvezhet a méhészeknek, ígéretesen kezdődött a szezonjuk
Az akác időben hosszan elnyúló virágzása kedvezhet a méhészeknek, ígéretesen kezdődött a szezonjuk
Fotó: Rimányi Zita/Napló


– Így repcemézünk idén nem lesz sok. Viszont az akác virágzása szintén korán kezdődött, és elhúzódhat ez az időszak, tovább tudnak erről a növényről virágport hordani a méheink, így akácmézből jó termés ígérkezik, de még ezt sem vehetjük teljesen biztosra, még sok múlik az elkövetkező hetek időjárásán. Csak az a biztos, ami már a hordóban van. Így szoktuk ezt mondani mi, méhészek – szögezte le Hegedűs Árpád.

Az biztos, hogy van dolguk mostanában a beporzóknak, a méhészeknek is, akik egyszer már pergettek, azaz egyszer már szedtek ki a kaptárakból méztermést, de azt szakértőnk nem mondaná, hogy összezavarodtak a kínálatban a kis rovarok, hogy megkeveri őket a szokásostól eltérő ütemű virágzás. Arról szintén beszélt, hogy a széllel küzdenek inkább a méhek. S persze számos tényező miatt csökken a beporzók száma világszerte.

Ha beporzás, akkor nem csak a háziméhekre kell gondolni, más beporzók is szorgoskodnak, virágok tölcséreibe villámgyorsan be- és onnan kibújva
Ha beporzás, akkor nemcsak a háziméhekre kell gondolni, más beporzók is szorgoskodnak, virágok tölcséreibe villámgyorsan be- és onnan kibújva
Fotó: Rimányi Zita/Napló


Hozzájárul a beporzók tömeges pusztulásához a klímaváltozás, az idegen fajok megjelenése, a vegyszerhasználat, a járványosnak nevezhető fűnyírás és élőhelyeik eltűnése. Vigyázhatunk rájuk a változatos élőhelyet biztosító kerttel, amelybe többféle virágot ültetünk, meghagyunk. 
A beporzók végzik a virágok megtermékenyítését, és erre szükség van a termesztett növények kétharmadánál. Például a gyümölcsterméskor is hálásak lehetünk Majának és társainak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában