Sajtótájékoztató

2024.05.24. 18:12

Egyetem és város – nagy siker után újabb nagy célért, közösen

A Pannon Egyetem regionális szerepvállalásáról, a felsőoktatásban betöltött szerepéről, az elmúlt időszak fejlesztéseiről, az újragondolt egyetemi misszióról tartottak sajtótájékoztatót az intézményben május 24-én. Az eseményen jelen volt Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkára, Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

Benkő Péter

Az államtitkár az egyetemi város küldetéséről beszélt, mely túlmutat nemzetünkön, formálja, hozzátesz. Igaz ez ma, egy normalitását vesztett világban, ahol a megújult magyar egyetemi modellnek irányt kell mutatnia, miközben gyökereinket nem veszítjük el. Örömteli a modell, mely ezt biztosítja – egyszerre tradicionális, megújuló, világszínvonalú. A hazai kutatás kiváló, az pedig cél, hogy a veszprémi kapjon nemzetközi kapcsolatokat, erősítve a világot a megújuló energiák, a zöld átállás kérdésében. – Tizenkét egyetemünk van a világ élvonalában, második éve több mint 120 ezren jelentkeznek a megújult magyar felsőoktatásba, a gazdaságunk számára kiemelten fontos képzésekre. Veszprémben is ez a modell segítette a versenyképes, flexibilis, autonóm felsőoktatás elérését. A Pannon Egyetemet a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában jegyzik, dinamikusan növekszik hallgatóinak száma, duális képzések terén második helyen áll több mint száz partnerrel. Az elindított térségfejlesztési mérnöki szak által sokat tesznek a városért, térségért, missziós értéket teremtve. Két kiemelt területe a fenntarthatóság és a kreativitás, ami tükröződött a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban (EKF). Mindez segíti elérni Veszprém újabb célját, hogy a húsz legélhetőbb európai város közé kerüljön – mondta el Hankó Balázs, gratulálva az eddig elvégzett munkához.

Hankó Balázs, Birkner Zoltán és Porga Gyula. A Pannon Egyetem a világ legjobb öt százalékában lévő egyetemek egyike
Hankó Balázs, Birkner Zoltán és Porga Gyula. A Pannon Egyetemet a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában jegyzik
Fotó: Benkő Péter/Napló

Birkner Zoltán a modern egyetemről szólt, melynek fontos feladata környezete gazdasági-társadalmi alakítása. – A nyugat-dunántúli és az európai entitás itt olyan hatást fejt ki, mely a társadalom, a gazdaság javát szolgálja. Az intézmény missziója nemcsak támogatni a gazdaságfejlesztési tervek kidolgozását, de szerves részévé válni, részt venni kultúrában, sportban, iparágak létrehozásában, megfogalmazni, az adott régió milyen irányban haladjon. Az egyetem és a város ezt egy évtizede felismerte – mondta, rámutatva, az egyetem jól megfogalmazta, hogy a körforgás és a fenntarthatóság egyeteme szeretne lenni, teszi is tudatos építkezéssel, melyet az állam támogat. – Ma tehát több missziója által a kreatív, lendületes régió építésében markáns szereplő, mely a város nélkül nem létezhet, de a város sem egyeteme nélkül, így egy felépítésre érdemes modellt mutatnak be közösen – emelte ki.

Egy modern egyetem fontos feladata környezete gazdasági-társadalmi alakítása
Egy modern egyetem fontos feladata környezete gazdasági-társadalmi alakítása
Fotó: Benkő Péter/Napló

Veszprém polgármestere szintén az egymásrautaltságot hangsúlyozta, közösen gondolkodnak, például a húsz legélhetőbb város közé kerülés célja kapcsán is. – Ambíciónk nagy, a legszélesebbre kell fűznünk az együttműködő kört, igen fontos partnerünk ebben a magyar állam és az egyetem. Az elmúlt évtizedben nem készült városi stratégia, melyhez az intézmény tudását ne vettük volna igénybe, mert az a szellemi tőke, ami itt megjelenik, jól integrálható a város üzemeltetésébe. A sikeres EKF után pedig az újonnan kitűzött célunkat előbb, sokkal nagyobb lendülettel érhetjük el. A cél nagy és jó, érdemes küzdeni érte – mondta el Porga Gyula, aki az élhetőség kapcsán is hangsúlyozta a régiós gazdasági szereplők és az egyetem kapcsolatát.

Veszprém polgármestere (jobbra) az egymásrautaltságot hangsúlyozta, melyről közösen gondolkodnak a húsz legélhetőbb városba kerülés kapcsán is
Veszprém polgármestere az egymásrautaltságot hangsúlyozta, közösen gondolkodnak a húsz legélhetőbb város közé kerülés célja kapcsán is 
Fotó: Benkő Péter/Napló

Az eseményen jelen volt még Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában