Szemléletformáló rendezvény

2024.05.22. 14:00

Fenntarthatóság mindenKOR Veszprém zöld szívében

A Pannon Egyetem és közszolgáltatóján keresztül a város kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre, a fenntarthatóság elméletének-gyakorlatának népszerűsítésére. A törekvés egyik állomása lesz a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) – és a Pannon Egyetem társszervezésében megvalósuló Fenntarthatóság mindenKOR szemléletformáló rendezvény május 24-25-én a Kolostorok és kertek völgyben.

Benkő Péter

Idén a komposztálás, a természet „körforgásának” bemutatása kerül a középpontba a témában érintett regionálisan, országosan és nemzetközileg ismert cégek, természetvédelemmel és kultúrával foglalkozó közintézmények, felsőoktatási szereplők és civil egyesületek részvételével Veszprém zöld szívében, a Kolostorok és kertek völgyében. Szórakoztató programokkal, játékos, figyelemfelkeltő bemutatókkal várnak, hogy megismertessék a fenntarthatóság elméletét-gyakorlatát. Idén először a Pannon Egyetem társszervezőként vesz részt a programban. Az esemény a Veszprém városnak arany minősítést odaítélő Entente Florale Europe zsűrijének elismerését és az országosan sugárzott Ozone Network Televízió Zöld-díját is elnyerte.

Domokos Endre docens, Temesvári Balázs, Gelencsér András és Takácsné Ferenczik Brigitta a Fenntarthatóság mindenKOR sajtótájékoztatóján
Domokos Endre docens, Temesvári Balázs, Gelencsér András és Takácsné Ferenczik Brigitta a Fenntarthatóság mindenKOR sajtótájékoztatóján
Fotó: Pannon Egyetem

Gelencsér András, az egyetem rektora a sajtótájékoztatón elmondta, a tavalyi év látványosra sikeredett fenntarthatósági eredményeik bemutatása kapcsán. Olyan programokat valósítottak meg, amelyek nemzetközi figyelmet vonzottak, így idehaza is megkerülhetetlen tényezőkké váltak.

Temesvári Balázs, a VKSZ vezérigazgatója méltatta az együttműködést, kiemelve, körülbelül tíz éve missziójuk fontos vezérelve a fenntarthatóság, annak a lakossággal való megismertetése. – Mint közszolgáltató, be kell engednünk az innovatív megoldásokat, tudástőkét, amely az egyetem működésében felhalmozódott, s adaptálni tevékenységünkbe – mondta.

Több pályázati projektben működünk együtt, főleg pilot helyszínként – mondta Takácsné Ferenczik Brigitta, az egyetem Fenntarthatósági Kompetencia Központ igazgatója. Beszélt a Green Up Challengeről, az egyetem fenntarthatósági kampány- és kihívássorozatáról.

A péntek az előzetesen regisztráló ötszáz általános iskolás diáknak szól, tizennégy helyszínen tizennégy feladatot kell megoldaniuk, olyan ismereteket szerezve, melyekkel jobban tudnak a fenntarthatóság ügyéért tenni. Ugyanerre lesz lehetősége szombaton a lakosságnak családi nap keretében. Rossz idő esetén pénteken az egyetem aulájába költöztetik az iskolákat, szombati rossz idő esetén elmarad az esemény.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában