A Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU bemutatja

2024.05.22. 18:00

Nagy durranás a Veszprémi Honvédelmi Napon

A Magyar Honvédség technikai eszközeinek és katonáinak, valamint számos civil hagyományőrző részvételével rendezi meg a Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU a VI. Veszprémi Honvédelmi Napot május 25-én, szombaton a városi múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán.

Juhász-Léhi István

Az egész napos ingyenes seregszemlén a magyar honvédelem napja és a hősök napja alkalmából tisztelegnek a szervezők Magyarország katonái előtt, teret adva a Magyar Honvédség, a ma katonáinak bemutatkozásának, valamint civil hagyományőrzők kiállításain keresztül megelevenednek a nagy háborúk, az elmúlt évtizedek fegyveres konfliktusainak pillanatai is, és persze megismerhetik a múzeum Török Ignác utcai Tanulmányi Raktárához ellátogatók a rendszerváltás előtti Magyar Néphadsereg, a sorkatonai szolgálat egykori világát, eszközeit, felszereléseit is.

Idén is izgalmas programokkal vár a Veszprémi Honvédelmi Nap Fotó: https: honvedelem.hu

Számos technikai eszköz, mint például BTR-80 típusú páncélozott csapatszállító jármű – a Magyar Honvédség jóvoltából – civil hagyományőrzők eszközeiből katonai teherautók, terepjárók, Mi-24D harci helikopter, 82 mm-es aknavető is megtekinthető lesz, a nap legnagyobb durranását pedig egy ZiSz-3 típusú ágyú bemutató lövései jelentik majd. 

A kiállítások, bemutatók mellett számos kísérő program várható, többek között fegyversimogató, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előadása a Jutas 100 emlékévhez kapcsolódóan Magó Károly zászlós roncskutató, a tavaly a Balatonból kiemelt magyar Messerschmitt Me-109 repülőgép feltárásáról mesél majd és mutat meg leleteket, továbbá hallhatnak az érdeklődők katonazenét az MH Légierő Zenekar Veszprém jóvoltából, és megismerhetik a Mi-24D típusú harci helikoptert is Gaál Csaba nyugállományú repülő őrnagy előadásából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában