Messerschmitt Me-109

2023.10.26. 09:28

Fotókon, videókon a történelmi pillanat: kiemelik a Balatonba zuhant vadászrepülőt

Kiemelik a Balatonból a második világháborúban a tóba zuhant, magyar felségjelzésű Messerschmitt Me-109 típusú vadászrepülőgépet Balatonakarattyán, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjánál, október 26-án, csütörtökön, melyen részt vesz mások mellett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is.

Kovács Erika

A parton előadást tartanak a Me-109 repülőgéppel, valamint a Messerschmitt-ronccsal kapcsolatban, majd filmet mutatnak be az eddig elvégzett feladatokról. Bemutatják a parton a már korábban kiemelt roncsdarabokat, és ott helyezik el azt is, melyet most hoztak ki a tóból. Az esemény alkalmából Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese mond beszédet.

A roncs kiemelésének munkálatai már októberben elkezdődtek, néhány darab ezek közül a helyszínen látható
Fotó: Kovács Erika/Napló

Mint ismert, a gép tervezője, Wilhelm Emil "Willy" Messerschmitt a fejlesztés megkezdésekor még a Bayerische Flugzeugwerke AG (Bf) alkalmazottja volt, majd 1938. július 1-jétől a cég felvette a Messerschmitt AG (Me) nevet.  Ezért minden olyan fejlesztés, ami ezen dátum előtt kezdődött, Bf néven futott továbbra is, ezen dátum után indított fejlesztéseknél viszont a Me jelzés volt használatban.

A Bf 109 a második világháborúban a német légierőben rendszeresített, és a legnagyobb példányszámban gyártott vadászrepülőgép. A Bf 109-essel repülő pilóták több légi győzelmet arattak a második világháború során, mint bármely más gép pilótái a repülés történetében. A kor első igazi modern vadászgépe, olyan tulajdonságokkal, mint például a csupa fém félhéj építésű sárkányszerkezet, alsószárnyas elrendezés, zárt pilótafülke, vagy a behúzható futóművek. A Bf 109 a Luftwaffe alap vadászgépe volt a világháború alatt. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában