Messerschmitt

2023.10.11. 17:30

Kiemelték a Balatonba zuhant vadászgép légcsavarját (videó)

Amikor elindultunk, hogy talán testközelből is láthassuk a Magyar Honvédség és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek napok óta tartó munkáját, még nem tudhattuk, hogy szerdán sikerült a felszínre hozniuk a II. világháborúban a Balatonba zuhant győri gyártású Messerschmitt 109-es vadászrepülőgép egy nagyobb elemét.

Juhász-Léhi István

Honvédségi hajók jönnek-mennek

Fotó: Fülöp Ildikó

Miközben fotós kollégámmal azon tanakodunk, hogy bejuthatunk-e a területre, felidézem: több mint 79 esztendeje, 1944. július 2-án több, mint 620 db B–17-es és B–24-es repülőgép, az amerikai tervek alapján készült Budapest két rendező pályaudvarának, két olajfinomítójának, és egy repülőterének, valamint Győr ipari célpontjának, Brod és Vinkovci rendező pályaudvarának támadására indult. A második világháborúban ez volt a hazánk elleni legnagyobb bombázás.

Leparkolunk Balatonakarattya egy csendes utcájában, az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központhoz amennyire lehet közel, majd a szigorúan őrzött kapunál nem sokkal később kiderül, nem léphetünk be. Egy hölgy sétál felénk, megszólítom nem messze a központ bejáratától. Elmondja, hallott a gép kiemeléséről, de nem sokat tud róla. Nincs mese, irány a magas part, hátha látunk valamit.  

A tervek szerint jövő hétfőn emelik ki a vadászgépet
Fotó: Fülöp Ildikó

Ismét vissza a múltba! Az MTI 1944. július 2-án, vasárnap 14 óra 45 perckor ezt jelentette: „Július 2-án a kora délelőtti órákban 500-nál több ellenséges gépből álló kötelék igen széles kiterjedésben, négy hullámban repült be déli irányból az ország légterébe. Súly a Duna–Tisza-köze volt, úgy fővárosunk, mint egyes vidéki városunk ellen terrortámadást hajtottak végre. Saját és szövetséges vadászok az ellenséges kötelékekkel több helyen megütköztek. Légvédelmi tüzérségünk igen hatásosan működésbe lépett. Az eddig beérkezett jelentések szerint a lelövések száma kb. 35, melyből a vadászok 8 gép lelövését jelentették.” Másnap az MTI ezt közli: „A július 2-i légitámadás alkalmával lelőtt gépek száma az azóta beérkezett jelentések szerint 35-ről 55-re emelkedett, melyek zömét vadászaink lőtték le." A légi harcban hősi halált halt Beregszászi Sándor szakaszvezető, Karnay Ernő hadnagy, Takáts Pál szakaszvezető, megsebesült Forró Pál hadnagy. Gépveszteség: kilenc Me–109 megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott.

Az akarattyai magas partról aztán azonnal kiszúrjuk a munkaállomást. Igaz, egy kis pontnak látszik, de látjuk, hogy honvédségi hajók jönnek-mennek közte és a part között. Csak órákkal később Veszprémben derül ki, hogy nagyszerű munkát végeznek a szakemberek, hiszen felszínre került az első nagyobb elem is egy légcsavaragy, és két légcsavartoll formájában.

Sikerült a felszínre hozniuk a II. világháborúban a Balatonba zuhant győri gyártású Messerschmitt 109-es vadászrepülőgép egy nagyobb elemét
Fotó: Fülöp Ildikó

Eszembe jut a pilóta, Beregszászi Sándor, aki felfoghatatlanul fiatalon halt hősi halált. 1941-ben a Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap kassai kiképzőkereténél ült először repülőgépbe, majd néhány évvel később az angolszász repülőkkel harcolt Messerschmitt 109-esével. A leírások szerint két amerikai gép üldözte, 1944. július 2-án 11 óra 20 perckor Balatonkenese közelében zuhant le.

Annyit még megtudunk, hogy a tervek szerint jövő hétfőn emelik ki a vadászgépet. 

Képek a kiemelésről a honvedelem.hu oldalán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában