Vidám hagyományőrzés

2024.05.20. 10:06

Pünkösdi bohócok

A Pfingstniegel, vagyis a pünkösdi bohóc nyírfa- és mogyoróágakból készült, földig érő ruhájából akartak ágakat szerezni a népviseletbe öltözött gyermekek a település főterén pünkösdvasárnap.

Tisler Anna

A pünkösdi bohócok bottal őrizték a faágakból készült ruhájukat

Fotó: Tisler Anna/Napló

A német nemzetiségi hagyományait ápoló Magyarpolány a pünkösdi népszokást is megőrizte. A tájházban a kíváncsi szemek elől elbújva öltöztették a segítők a két fiút tetőtől talpig ágakba. A tömeg az utcán várt. Miután megérkezett a két zenész, kitárult a kapu, előjöttek a pünkösdi bohócok, majd zenekísérettel a közeli főtérre vonultak. Ott a gyerekek közel akartak férkőzni a bohócokhoz, hogy gallyat szerezzenek a ruhájukból, a bohócok pedig bottal tartották távol őket. Miután elfáradtak, elindult a tömeg a Zöld Élet Házába, ahol további programok várták őket. 

A szokás onnan ered, hogy azokat, akik pünkösd napján utolsónak hajtották ki a legelőre állataikat, a falu megszégyenítette. Ma mindez a hagyományőrzés egy vidám része. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában