Vállalták az önállóságot

2024.05.19. 15:00

Ünnep a pétieknek – számukra a legnagyobb ünnep!

Az önkormányzat és a közösségi ház május 17-én tartotta a Várpalotától való elszakadás érdekében indított érvényes és eredményes népszavazás 28. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget. A program a régi polgármesteri hivatal emléktáblájának megkoszorúzásával indult Miskolczi Ferenc alpolgármester köszöntőjével és a Napfény Női Kar közreműködésével, majd estig zajlott az ünnep kulturális eseményekkel.

Benkő Péter

A megemlékezést két dátum határolja – 1996. május 19. és 2024. május 19. Az első annak a helyi népszavazásnak a napja, ami elindította a nagyközséget az önállóság, a fejlődés útján. A második idén pünkösdvasárnap, s minden évben Pétfürdő saját ünnepe. Akar-e Pétfürdő önálló település lenni? Akarja-e, meri-e vállalni az önállóságot, annak járatlan, göröngyös útját? Akarták! Erről szólt anno a kérdés, erre emlékeznek évenként.

Hagyományosan a régi polgármesteri hivatal épületének koszorúzásával indul az ünnep. Tavaly (képünkön) és idén is Miskolczi Ferenc alpolgármester helyezte el a koszorút
Hagyományosan a régi polgármesteri hivatal épületének koszorúzásával indul az ünnep. Tavaly (képünkön) és idén is Miskolczi Ferenc alpolgármester helyezte el a koszorút
Archív fotó: Benkő Péter Roland

A népszavazás érvényes, eredményes volt, a választópolgárok több mint fele voksolt, a többség az önálló települési lét mellett. Az önállóvá válás gondolata régen megfogant lelkes lokálpatrióták között, a helyiek Várpalota II. kerületeként hiányát érezték a gázfűtésnek, a szennyvízvezeték-rendszernek és a jobb állapotú utaknak.

Az alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, elhanyagoltnak, mellőzöttnek érezték településüket. – Egyre erősödött az érzés, hogy a megoldás az önállóság. A lelkesedés fokozódott, s Várpalota jegyzője arra kényszerült, hogy kiírja a népszavazást. Az emberek többsége úgy érezte, szakít időt rá, érezték jelentőségét, a döntés súlyát – fogalmazott. Miskolczi Ferenc hozzátette, a sikeres népszavazás nem döntött el mindent, megalakult a Leválást Előkészítő Bizottság. Hosszas, bonyolult tárgyalásokból álló előkészítés volt, de beadványaikat meggyőzőnek találta az Elnöki Hivatal, s 1997. október elsején önálló községstátuszt kaptak, megalakult az első képviselő-testület és a polgármesteri hivatal.

– Jelen van köztünk már az a generáció, akik az önálló nagyközség szülöttei, mára maguk is szülőkorba léptek. Nekik magától értetődik, hogy Pétfürdő virágzó nagyközség, hogy van csodás Ifjúsági-tó, felújított közösségi ház, gyártól független távfűtőmű, gáz- és szennyvízvezeték, aszfaltos utak, térkövezett járdák. Pétfürdőn ennek a napnak tehát szimbolikus, identitásképző jelentése van, erősíti lokálpatriotizmusunkat, büszkeségünket, lakóhelyünk szeretetét, a pétfürdői életérzést, ezért kell mindig emlékezni rá – hangsúlyozta Miskolczi Ferenc.

A közösségi ház színháztermében nagyszabású kulturális műsor következett, melyen megjelent Horváth Éva polgármester. A műsorban fellépett a Horváth István Általános Iskola énekkara, majd Sárkány Brigitta szavalt. A Péti Rózsaszálak műsora után Bódis Tímea mondott verset, s Lantos Ádám fuvolázott. Színpadra lépett a Dance Action SE, a CseberVeder Táncműhely, a Sortánc Klub, a Muskátli Táncegyüttes, majd este megnyitották a Pétiek kincsei című kiállítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában