Ülésezett Veszprém képviselő-testülete

2024.05.23. 17:00

Vigyáznak rá, mint a családi ezüstre

Csütörtökön ülésezett Veszprém képviselő-testülete, közel húsz napirendi pontnak futottak neki a közgyűlés tagjai.

Juhász-Léhi István

Téma volt az a nemzetközi pályázat is az ülésen, amely a megfizethető lakásokat célozza meg, de egy másik napirendi pont is kapcsolódott ehhez, jelesül a bérlakásprogram.

20190709-_19a6374
A szentkirályszabadjai repülőtér sorsa is szóba került a képviselő-testület ülésén
Fotó: Napló-archív

– Egy nemzetközi projekt, egy konzorcium az, amihez csatlakozunk. Jól látszik, hogy ez nem veszprémi és nem is magyarországi probléma, hanem egész Európában kihívást jelent, hogy a minőségi lakhatást úgy tudjuk biztosítani, hogy a lakásmobilitásnak legyen egyfajta dinamikája, ami jelenleg hiányzik – nyilatkozta Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP).

Hozzátette, hasznos dolog mások jó gyakorlatát ellesni, hiszen nagyon komoly régiók vagy térségek azok, amelyek benne vannak a projektben, Észak-Olaszországtól Portugáliáig. Nem véletlen, hogy a költségvetés elfogadásához albérleti támogatásról döntöttek, hiszen kifejezetten a fiatalokat próbálják megcélozni.

– A mai ülésen döntöttünk arról, hogy újabb öt lakással bővül azoknak a lakásoknak a száma, ahol bérlőkijelölési jogot vásároltunk. Ez egy rehabilitációs programnak is az eleme, hiszen a Házgyári út ezen része mégiscsak egy olyan szégyenfoltja volt a városnak, ami fontos, hogy megújuljon. Ebben a Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat közösen próbál jövőképet biztosítani, amihez jól jött az a nemzetközi pályázat, amiben most mi konzorciumi partnerek vagyunk – újságolta a városvezető. 

Szavaztak a képviselők arról is, hogy a város ebben az évben is segíti a Regőczi Alapítványt. 

– Pár nappal ezelőtt látogatott Veszprémbe Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumi elnöke, aki férjével, Áder János volt köztársasági elnökkel hozta létre az alapítványt. A Covid ugyan elmúlt, de a Covidnak van számos olyan hatása, ami itt maradt velünk – mondta Porga Gyula.

Az alapítvány azt a missziót vállalta, hogy a járvány kapcsán árván maradt gyerekeket felnőtté válásuk elejéig, 18 éves korig, illetve, ha egyetemisták lesznek, akkor a tanulmányaik befejezéséig támogatni szeretné. 

– Ez egy nagyon fontos misszió, amihez Veszprém az elsők között csatlakozott. Folyamatosan tudjuk évi 2 millió forinttal támogatni az alapítványt. Veszprémben is vannak érintett családok, amelyek a város által biztosított támogatási lehetőségek mindegyikét megkapják, amennyiben igénylik, de az alapítványtól is számíthatnak egyéb támogatásra – fogalmazott a polgármester.

Veszprém az oktatási intézményeit is támogatja, így az egyházi intézményekben az úszásoktatást is az idei évben.

– Amikor az általános és a középiskolák átkerültek állami fenntartásba, akkor is úgy gondoltuk, hogy minden olyan támogatást és lehetőséget biztosítani fogunk az iskoláknak, ami a veszprémi gyerekeknek az infrastrukturális ellátottságát vagy iskolai közösségi életét segíti – mondta.

Előfordult, hogy infrastrukturális támogatást adott az önkormányzat, elég csak a Deák-iskola ablakcseréjére vagy a Cholnoky-iskola udvarának a megújítására gondolni, de emellett volt számos olyan egyéb támogatás, mint a tanórán kívüli tevékenység, ami kifejezetten a szakköri szabadidő hasznos eltöltését szolgáló programokat szolgálta, amiről szintén döntött a közgyűlés. 

– Van egy harmadik elem, a kötelező úszásoktatás, aminek a költségeit átvállaltuk – tette hozzá Porga Gyula.

A polgármester napirend előtt kapott egy kérdést Gerstmár Ferenc ellenzéki képviselőtől a szentkirályszabadjai repülőtér sorsával kapcsolatban. Hosszú távon mi lehet a terület sorsa?

– Komoly kihívás volt számunkra az ügy, hiszen vissza kellett perelnünk a tulajdonostól, aki a tulajdonszerzésnél vállalt feltételek egyikét sem teljesítette, sőt kárt is okozott a területen. Egy nagyon hosszú pernek lett az eredménye az, hogy Szentkirályszabadja és Veszprém önkormányzatának újra tulajdonába, illetve birtokába került a repülőtéri terület. Ez egy olyan területe a városnak, amire vigyázunk, mint a családi ezüstre – hangzott a polgármester válasza. 

De nemcsak a repülőtér, hanem a repülőtérrel szemben lévő ipari terület is „visszatért", amit több mint tíz éve vásárolt meg az önkormányzat. Ez tudatos lépés volt, hiszen a városon belüli ipari területek lassan elfogynak, és a reptér, illetve a reptérrel szembeni terület az a város tulajdonában lévő térség, ami alkalmas ipari tevékenységek befogadására. A Magyar Posta és a Magyar Honvédség is egy logisztikai központot hozott létre az elmúlt időszakban a helyen. 

– Fontos kérdés, hogy milyen típusú repülőtér az, ami illeszkedik ehhez a régióhoz, és mi az a tevékenység, ami nem zavarja a környezetünket. Óvatosnak kell lennünk. A következő éveknek a feladata, hogy megtaláljuk, pozicionáljuk ezt a repteret – fogalmazott a Porga Gyula.

Jelenleg egyébként működik a reptér, van egy üzemeltetője, kisrepülőgépek, hobbirepülősök is használják, illetve ipari tevékenység is folyik a területen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában