Lezárult a választás

2024.06.21. 17:00

Átvették a megbízólevelüket

Ünnepélyes keretek között vették át megbízólevelüket a június 9-i választáson nyertes önkormányzati, német és roma nemzetiségi képviselők június 21-én a városházán.

Tisler Anna

Jáger László címzetes főjegyző köszöntőjében elmondta, hogy a választás eredményes lezárultát követő első ünnepélyes esemény a megbízólevelek átadása. Zámbó Gábor, a Helyi Választási Bizottság elnöke köszöntőjében kijelentette, a nemrég lezajlott helyhatósági választás a kilencedik volt a rendszerváltás óta, és rendhagyó amiatt, hogy először rendezték egy napon az európai parlamenti választással.

Jobbról Schwartz Béla polgármester
Jobbról Schwartz Béla polgármester 
Fotó: Gyarmati László / Napló

A választási bizottsághoz a szabályok megsértése miatt panasz nem érkezett. A részvételi adatok komoly közéleti érdeklődésre utalnak, a városban a 22 507 választásra jogosult állampolgár közül 12 137 járult az urnák elé. A 29 választókörzetben több mint 200 személy összehangolt tevékenységével folyt a munka kifogástalanul. Rendkívüli esemény nem történt. A választási bizottság eredménymegállapító határozatai  jogerőre emelkedtek, így kerülhetett sor a megbízólevelek átadására. A megbízólevelet elsőként Schwartz Béla polgármester vette át, aki 2002 óta vezeti a várost, majd körzetenként a megválasztott képviselők, Rieder András, Dorner László, Johanidesz Sándor, Horváth József, Bujtor Balázs, Pad Ferenc, Ráczné Németh Csilla, Pethő Anita, Pék Attila, Karnics Miklós, majd a kompenzációs listán bejutott Baráth Gábor, Puskás Károly és Sándor Balázs. Fülöp Zoltán egy későbbi időpontban veszi át a megbízólevelét. 

A 15 tagú testületben a Közösen Ajkáért Egyesületnek tíz, a Fidesz–KDNP-nek négy, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 1 képviselője lesz. A testületbe újként került be Pethő Anita, Karnics Miklós és Sándor Balázs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában