Fiatal Tehetség Program

2024.06.13. 08:00

Érettségizik az MCC legelső évfolyama

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Program (FIT) 2015 óta érhető el Veszprémben. A zalaegerszegi, győri képzési központ indulása előtt a veszprémi térségi képzési központként működött, akkoriban Székesfehérvárról, de még Pannonhalmáról is jártak ide tanulók – tudtuk meg Csinády Ritától, a vármegyeszékhely MCC-képviseletének vezetőjétől. Manapság Veszprémből, Balatonfüredről, Várpalotáról, Herendről, de még Lesencetomajról is járnak fiatalok a szombatonként 9–16 óra között zajló ingyenes képzésekre.

Őrsi Ágnes

Az idei évet nagyon sikeres tanévnek tartja a veszprémi képzési központ vezetője; például befejeződött a Mikszáth Kálmán utcai épület felújítása, és népszerűek voltak a nyitott rendezvényeik. Csinády Rita elmondta, hogy ma Magyarországon Veszprémben jegyzik a legaktívabb középiskolás programot, ami azt jelenti, hogy már háromszázan vettek benne részt, országosan itt a legnagyobb a létszám és a legnagyobb az aktivitás is a heti klubdélutánokon.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Program (FIT) 2015 óta érhető el Veszprémben
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Program (FIT) 2015 óta érhető el Veszprémben
Forrás: MCC

Ez a tehetséggondozási folyamat általános iskolás korban kezdődik (ami a Fiatal Tehetség Program, röviden FIT), negyedikesek jelentkezhetnek június 30-ig, majd a szeptemberi válogató hétvége alapján derül ki, hogy közülük kik kerülhetnek az induló évfolyamba. A képzés felmenő rendszerű, egy évfolyamon egy csoport két hétvégén találkozik ugyanazzal a témakörrel. Utóbbi lehet például az egészségügyi tudatosság vagy a pénzügyi tudatosság, de tanulnak a fiatalok kommunikációt, vitakultúrát is. Az MCC veszprémi képzési központjában ingyenes nyelvoktatás is folyik a FIT-ben angol és német nyelven, a KP-ban francia és japán nyelvoktatás is elérhető. 

Érettségizik az MCC legelső évfolyama
Érettségizik az MCC legelső évfolyama
Forrás: MCC

FIT programon hat évfolyam végzett eddig Veszprémben, és majdnem valamennyi diák csatlakozott az MCC középiskolás programjához. Mivel éppen érettségi előtt áll az első évfolyam, a munkatársak izgatottan várják, merre visz a végzettek útja. 

A negyedikesek június 30-ig tartó jelentkezés lehetőségét hangsúlyozta Csinády Rita, ami a felmenő rendszerű képzés miatt fontos, hiszen más felső tagozatos évfolyamból már nem lehet bejelentkezni a FIT Programba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában