A Kúriához fordulnak

2024.06.17. 17:00

Új választást, vagy újraszámolást kérnek

A Kúriához fordul Kovács Mihály, az Élhetőbb városért Egyesület polgármesterjelöltje a június 9-i sümegi választás kapcsán, ahol Végh László (Fidesz–KDNP) mindössze 11 szavazattal kapott több voksot. Kovács Mihályék visszaélésekre hivatkozva az eredmény megsemmisítését és új választást, vagy a szavazatok újbóli számolását kérik.

Szijártó János

Lapunk kérdésére Kovács Mihály elmondta, hogy már első pillanatban feltűnt a civil jelölő szervezet tagjainak, hogy meglepően sok, pontosan 114 volt az érvénytelen szavazatok száma. Több pontban összegzett fellebbezést nyújtottak be a Veszprém Vármegyei Területi Választási Irodához. Ebben pénzért vásárolt szavazatokról, jogsértő közleményről, szavazatszámláló bizottság jogszabálysértő működéséről, a szavazatszámlás szabályainak megsértéséről, a mozgóurnákkal összefüggő  jogsértésekről írtak. Kovács Mihály hozzátette, hogy a bizottság a fellebbezést szombaton elutasította, mivel úgy látták, hogy az általuk jelzett szabálytalanságok nem befolyásolták érdemben a sümegi választás végeredményét. – Ebbe azonban nem nyugszunk bele, a háromnapos határidőn belül a Kúriához fordulunk. Kiállunk az igazságért, a tiszta közéletért és ennek érdekében a sümegi eredmények megsemmisítését és új választást, vagy legalább a szavazatok újbóli számolását kérjük – hangsúlyozta.

Végh László polgármester úgy kommentálta a helyzetet, hogy a Területi Választási Bizottság szombati ülésén érdemi vizsgálattal tárgyalta Kovács Mihály és társai beadványát. – A bizottság a beadványt elutasította, az indoklás olvasható az interneten. Számomra egyáltalán nem meglepő az ügy, hiszen ők már a választás éjszakáján azt kommunikálták, hogy a Kúriáig elmennek. Csakhogy a beadványuk nem volt megalapozott, ráadásul olyan súlyos vádakkal illettek engem és másokat, ami kimeríti a bűncselekmény fogalmát, s amelynek nyilván lesznek következményei. Biztos vagyok benne, hogy a Területi Választási Bizottsághoz hasonlóan a Kúria is elutasítja majd a hamis állításokon alapuló beadványt. Kovács Mihályék ismét bebizonyították, hogy csak a hatalom megszerzése számít nekik, és attól sem riadnak vissza, hogy bűncselekményekkel vádoljanak meg embereket – vélekedett Végh László.

Kiss Csilla Magdolna sümegi jegyzőt is felhívtuk telefonon, aki annyit közölt munkatársunkkal, hogy a szavazókörökben történt eseményekért a helyi választási bizottság, illetve a szavazatszámláló bizottság tagjai a felelősek, a jegyzőnek ebben nincs szerepe.

Itt tart az ügy, Kovács Mihályék a Kúria állásfoglalására várnak. Addig a sümegi eredmények továbbra is változatlanok, azaz a Fidesz–KDNP jelöltje, Végh László a voksok 50,2 százalékát szerezte meg 1410 szavazattal, az Élhetőbb Városért Egyesület jelöltje, Kovács Mihály 49,8 százalékos támogatottságot ért el 1399 szavazattal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában