Értelmetlen és érthetetlen halál

2024.06.24. 14:00

Zsidó és roma áldozatokra emlékeztek

A nyolcvan évvel ezelőtt összegyűjtött és elhurcolt zsidó, illetve roma áldozatokra emlékeztek vasárnap Sümegen az egykori zsinagóga épületénél.

Szijártó János

A megemlékezést a Sümegi Roma Önkormányzat és a Menetelés az Életért Magyarország szervezte, a résztvevőket az utóbbi szervezet önkéntese, Csapó Hajnalka köszöntötte. Mint mondta Sümegről 278 zsidót hurcoltak el, közülük csupán huszonheten élték túl a koncentrációs tábor borzalmait. Úgy fogalmazott, az utókornak ismernie kell a nyolcvan évvel ezelőtt történt szörnyűségeket, s okulva abból arra törekedni, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő. 

Az egykori zsinagóga falán lévő emléktáblát Csapó Hajnalka és Orbán István koszorúzták meg vasárnap Sümegen
Az egykori zsinagóga falán lévő emléktáblát Csapó Hajnalka és Orbán István koszorúzta meg vasárnap Sümegen
Fotó: Szijártó János/Napló

Erről szólt Kóródiné Demeter Orsolya református lelkipásztor is, majd Németh Zoltán Sándor Sümeg alpolgármestere, egyben iskolaigazgató a sümegi tanulók ezzel összefüggő ismereteiről beszélt. Elmondta, fontos, hogy az általános iskola felső tagozatos diákjai megismerjék a vészkorszak borzalmait, amely rengeteg ártatlan civil áldozatot követelt. Az értelmetlen és érthetetlen halálról fogalmazta meg gondolatait Orbán István, a sümegi roma önkormányzat elnöke, aki a zsidókhoz hasonló módon begyűjtött romák tragédiáját idézte fel. 

Csapó Hajnalka a sümegi zsidóság megrázó történetét ismertette a megemlékezésen
Csapó Hajnalka a sümegi zsidóság megrázó történetét ismertette a megemlékezésen
Fotó: Szijártó János/Napló

Csapó Hajnalka a sümegi zsidóság megrázó történetét ismertette, majd egy túlélő családtag, Farkas Józsefné Weisz Piroska visszaemlékezését hallhatták a megjelentek. A megemlékezésen roma és zsidó versek is elhangzottak a vészkorszakról Réfi János költő és Bókkon Gyula tanár, amatőr színjátszó előadásában, majd felolvasták a 278 elhurcolt sümegi és környékbeli zsidó nevét. 

A szervezők külön köszönetet mondtak a kiállított emlékekért Siklósi Eszter Juditnak és Németh Szabolcsnak. A volt zsinagóga falán lévő emléktáblát Csapó Hajnalka és Orbán István koszorúzta meg, majd a résztvevők innen induló közös menetelése zárta az idei megemlékezést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában