Egy apró hiba is tragédiához vezethet

2024.07.10. 14:00

A legfontosabb a biztonság a vízben

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vezetője szerint nagyon fontos az óvatos, előrelátó viselkedés és a megfelelő mentőmellény használata a vízen és vízben.

Tóth B. Zsuzsa

–  Testünket fokozatosan nedvesítve menjünk be a vízbe a partról és a vízi járművekről egyaránt. Ne feledkezzünk el a mentőmellény használatáról. A klasszikus mentőmellény a fejet is fent tartja a vízen, ezeket a felszereléseket minden kereskedésben megvásárolhatjuk, elérhető. Ha otthon felejti valaki, a mentőmellény alakú térszobor a strandokon segítségünkre lesz, ezeket most telepítjük a strandokon az új kampányunk keretében. Közösségi tulajdonban lesznek az ezeken elhelyezett, különböző méretű mentőmellények, amelyeket a gyerekekre, a legveszélyeztetettebb korosztály tagjaira adhatunk vízi sportolás előtt – mondta a vezető. Hozzátette, hogy vízimentésre csak az vállalkozzon, akinek van megfelelő úszástudása, mentésben való jártassága. Vagy érdemes egy tárgy odanyújtásával, valamelyen eszközzel segíteni.  

nl0819mentomellenyallvany6
Mentőmellényállvány átadása az alsóörsi községi strandon. A képen Ugron Gáspár Gábor, a Balatoni Yacht Club elnöke, Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere és Bagyó Sándor, a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke 
Fotó: Nagy Lajos/Napló-archív

Egy apró hiba is tragédiához vezethet. Ezért érdemes akár a közelmúltban piacra került magyar mentőeszközt, övet felvenni, ha a vízre megyünk sportolni. Az nem gátol az úszásban sem, olyan, mint egy öv, de van rajta egy zsinór, és vész esetén, vagy ha elfárad az úszó, esetleg görcsöt kap, azt meghúzza, és az öv felfújódik, a vízen tartja az úszót is egy úszógumihoz hasonlóan. A klasszikus mentőmellény ugyancsak jó, annak van gallérja, ami a fejet kitartja a vízből, hasznos úszni nem tudó kiskorúaknak, de felnőtteknek is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában