Riasztórendszer

2024.07.10. 11:30

Kilencvenéves a balatoni viharjelzés

Immár 90 éve, 1934. július nyolcadika óta működik a balatoni viharjelzés, amely alapvetően a tónál nyaralók, a horgászok és a hajósok biztonságát szolgálja április elsejétől október 31-ig.

Tóth B. Zsuzsa

A riasztórendszer 15 állomásból állt eleinte, kiegészülve viharjelző ágyúkkal és piros színű, árbócra húzható kosarakkal. Az erős szélre a sárga színű, a viharosra a piros rakéták figyelmeztettek, ez a rendszer volt érvényben a nyolcvanas évek közepéig. 1988-tól már a rakéták helyett távvezérelt fényjelzők adták le a figyelmeztetést, az Országos Meteorológiai Szolgálat által üzemeltetett fényjelző rendszer utódjaként az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megbízott Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület végezte a fenntartást. A balatoni viharjelzés színvonalas kiszolgálása speciális meteorológiai infrastruktúrát igényel. Fontos a Balaton közvetlen közelében zajló légáramlások ismerete, amelyről a tó körül elhelyezett automata szélmérők gondoskodnak. A nyári időszakban négy speciális szélműszer is végez méréseket a Balaton közepén a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság mérőplatformjain: a Keszthelyi- és a Szigligeti-öbölben, Balatonszemes térségében, valamint Siófok és Alsóörs között. A viharjelzésben ugyancsak kulcsszerepet játszanak a HungaroMet Zrt. egész országot lefedő, és több mint 100 állomásból álló felszíni mérőhálózatának adatai, amelyek 10 perces gyakorisággal állnak rendelkezésre. A nyári balatoni viharok leginkább a zivatarokhoz köthetőek, melyek fejlődése és áthelyeződése az időjárási radarok segítségével követhető. Ugyancsak fontos információt szolgáltatnak a meteorológiai műholdak adatai, és a siófoki obszervatóriumban működő vertikális szélprofilokat adó lézerradar. Ugyancsak az obszervatóriumban működik az a nagy teljesítményű szerver, amely a légköri egyenletek megoldásával készít numerikus előrejelzéseket az USA-ból adaptált WRF-modell segítségével.

Félárbócon a kosár, azaz elsőfokú viharjelzés, amit sárga színű rakéta fellövésével is jeleztek. A balatonföldvári móló vitorlás hajóval a háttérben 1975-ből Fotó: Fortepan, adományozó: Balázs Lajos

A szakemberek törekednek arra is, hogy a szükségesnél hosszabb ideig ne legyen kint a jelzés, amelynek fokozatai az egyes medencékben eltérők is lehetnek. A legfontosabb tudnivalók a viharjelzéssel kapcsolatban, hogy az elsőfokú viharjelzés, amit a viharjelző lámpák percenkénti 45 felvillanása jelez, erős, óránként 40 kilométer és 60 kilométer sebesség közötti szélre figyelmeztet, míg a másodfokú viharjelzés, amit a lámpák percenkénti 90 felvillanása jelez, viharos, óránkénti 60 kilométeres sebességet elérő, vagy azt meghaladó várható szélre figyelmeztet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában