Ez vagyok, ez a formám

2017.10.24. 18:21

Kondor Béla alkotásaiból nyílt kiállítás Veszprémben

Kondor Béla közel hetven alkotásából nyílt kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban a napokban.

Marton Attila

A kiállításon Kondor Béla irodalmi alkotásokhoz készített több illusztrációja és számos grafikája látható Fotó: Penovác Károly

Az Ez vagyok, ez a formám című tárlat – amelynek címe a művész egyik versének sora – megnyitóján Jáger István grafikusművész elmondta, Kondor Béla összetett szimbólumrendszerrel hozott létre egyéni mitológiát műveiben. Kiemelte, autonóm alkotó volt, aki a saját útját járta, sem az avantgárdba, sem a szocialista realizmusba nem sorolható be művészete. Hozzátette, a grafikai munkák anyagi és művészi szabadságot adtak Kondor számára. Művei gyakran ellentétekre épülnek: menny és pokol, rend és káosz, szép és rút együtt jelenik meg az alkotásokon.

A kiállításon Kondor Béla irodalmi alkotásokhoz készített több illusztrációja és számos grafikája látható Fotó: Penovác Károly

S. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, Kondor Béla sokoldalú művész volt, festett, grafikát készített, verset és prózát írt, valamint fényképezéssel is kísérletezett rövid, alig másfél évtizedes alkotói időszakában.

Hozzátette, Kondor korai halála után műtermében másfél ezer mű, köztük festmények, grafikák, rajzok, fotók és verskéziratok maradtak. 1974 tavaszán az állam megvásárolta a hagyatékot, amelyből több vidéki kultu-rális intézménybe, így példá-ul a veszprémi múzeumba is kerültek alkotások, a tárlat anyagát ebből a kollekcióból válogatták.

A kiállításon közel hetven mű látható a korai munkáktól kezdve költők – Petőfi Sándor, Arany János, Babits Mihály – verseihez készített illusztrációkig, emellett litográfiák, rézkarcok és három olajfestmény is helyet kapott a tárlaton.

A megnyitón közreműködött Alföldi Nelli, a Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI tanulója és Birkás Zsófia, a Veszprémi Egyetemi Színpad tagja, aki Kondor Béla egyik versét adta elő.

A kiállítás – amelynek kurátora Sipos Anna művészettörténész – 2018. január 21-ig látható a Laczkó Dezső Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában